Защо да запиша висше образование в чужбина?

Ученето в чужбина е световен феномен, като учениците преминават през държави, континенти и океани, за да получат възможно най-доброто образование. Но защо изборът на обучение в друга държава става толкова популярен?

https://accbulgaria.com/asdasdasdasdasda

Истината е, че изучаването в чужбина има много добри ползи – от това да ви помогне да намерите добра работа до подобряване на социалния ви живот. Все още не сте сигурни? Тогава тук са топ 8 причини, поради които трябва да учите в чужбина.

1. Това е голямо предизвикателство

Хубаво е да знаете, че обучението в чужбина не винаги е лесно. Има огромни предизвикателства, които започват със  заминаването и стигат до това да се справите със самото учене, но това е част от забавлението и преживяването, за което всъщност ще бъдете щастливи, че сте изпитали.

Може да имате някои притеснения, преди да напуснете родината си, но не се тревожете: това е напълно нормално. Излизането от зоната на комфорт е едно от нещата, които правят цялото изживяване толкова ценно и полезно. В края на краищата, ако можете да пътувате в чужбина, за да учите, можете да направите всичко!

2. Ще видите различна култура

Едно от най-големите предимства на образованието в чужбина за много чуждестранни студенти е шансът да се развият в напълно различна среда. 

Това обогатяващо преживяване ще ви позволи да видите и направите неща, които не бихте очаквали, и да срещнете хора, израснали в различна култура.

Например, докато живеете в друга страна, ще можете да опитате нови храни, да чуете традиционна музика, да видите различните разбирания за света и много други.  

3. Получавате образование от най-високо качество

Разбира се, независимо къде учите, вашата цел винаги ще бъде да получите възможно най-високо качество на образование. Ставането на международен студент може значително да разшири възможностите ви за обучение. В края на краищата, защо да се ограничавате до избора на университет във вашата страна?

Често най-добрият избор за вас може да бъде да учите в чужд университет. Например Великобритания, САЩ и Австрия имат изключително високо ценени системи за висше образование и огромен процент от най-високопоставените университети в света са в тези няколко страни.

4. Може да научите нов език

Едно огромно предимство от образованието в чужбина е възможността да научите нов език. То може да бъде истинско предизвикателство, но ако се замислите това ще ви помогне много и ще ви бъде от полза. Тъй като английският е толкова използван език, може да бъде доста полезно да се учи в страна като САЩ или Великобритания. Ще можете също така, да развиете езиковите си умения.

5. Възможности за кариера в чужбина

Разбира се, основната причина да получите диплома на първо място е да подобрите перспективите си за кариера. В развит и добре свързан свят, работодателите все повече ценят завършилите с международен опит и образование.

Ученето в чужбина ви помага да се обогатите с нови езици, да оцените други култури, да преодолеете предизвикателствата на живота в друга държава и да придобиете по-добро разбиране за света. Това са всички неща, които съвременният бизнес търси при наемане и такива черти ще бъдат много важни в бъдеще относно вашето развитие.

6. Шанс за нови запознанства

Без значение къде ще учите, със сигурност ще срещнете много нови хора и ще създадете много нови приятелства. 

Когато учите в чужбина, имате уникална възможност да се сприятелите с хора от всякакви различни раси и етноси и да научите за други страни и обичаи.

Много приятелства през целия живот започват в университета и ще можете да живеете, да учите и да пътувате заедно по време на следването си. Също така може да бъде изключително полезно да познавате хора в различни страни по света – особено след като завършите!

7. Международни пътувания

Освен че ще изпитате културата на вашата дестинация за обучение, ще можете да пътувате и до други близки страни. Например, ако отидете в университет във Великобритания, можете лесно да хванете полет до Европа, за да видите Париж, Рим, Барселона и много други очарователни места.

Следователно образованието в чужбина е уникална възможност да видите повече от света, което само по себе си е изключително преживяване. Няма съмнение, че виждането на други страни ще повлияе значително на вашия характер и мироглед и ще ви помогне да се подготвите за живота по-стойностно.

8. Ставате по-независими

Често се казва, че да отидеш в университет е тогава, когато ставаш наистина независим от родителите и семейството си. Това е особено вярно, когато се случва в друга държава!

Също така независимостта сама по себе си е предизвикателство. Но животът и обучението ще ви помогнат да се превърнете в самостоятелен и приключенски настроен възрастен, който е готов да успее в бъдещата си кариера.

Най-добрите държави и дестинации за висше образование

„Коя държава има най-добрата образователна система в света?“ – Това е често задаван въпрос от студенти, които желаят да продължат висшето си образование в чужбина. И ето, че тази информация ще ви помогне да си отговорите на всичките въпроси, които се въртят във вашите глави.

1. САЩ

Американската образователна система е известна като една от най-добрите възможности за образование. С най-развитите университети в страната, които са много известни със своята система за обучение и програмна структура, заедно с други предимства като развиване на вашите силни страни и качества. 

Студентите избират САЩ като една от предпочитаните дестинации поради големите възможности за образование и преживявания, които са от полза за развитието на кариерата на всеки човек.

2. Великобритания

Образованието в някои части на Великобритания се управлява от отделни правителства. Всяко правителство във страната отговаря за образователната система в Англия, където както други части като Шотландия, Уелс и Северна Ирландия се управляват от съответните им правителства.

Университетите във Великобритания са добре познати по света още от създаването си. Световната образователна система посочва страната като едно от най-добрите места за обучение и придобиване на знания. Системата също така, разглежда всички теми, вариращи от изкуство, бизнес и мениджмънт.

3. Германия

В Германия по последни данни има 443 висши учебни заведения и над 15 800 специалности. Голяма част от тях са модерни, иновативни и следват нуждите на бизнеса.

 Предимства на висшето образование в Германия са:

 • безплатно или евтино обучение
 • кандидатстване без приемен изпит – не се отнася за всички специалности.
 • кандидатстване в неограничен брой висши учебни заведения  
 • богат избор и модерни специалности
 •  възможност за кандидатстване за зимен и летен семестър
 •  равен достъп на всички студенти от Европейския съюз до свободните места в университетите и общежитията 
 • високо качество и практическа насоченост на образованието
 • световно призната диплома
 • възможности за работа на непълен работен ден по време на следването
 • много добре развитото онлайн обучение

Продължителността на обучението в германските университети зависи от избраната специалност. За хуманитарните науки, икономическите специалности, физика, химия, изкуства и други подобни средната продължителност на бакалавърските програми е 3-4 години, а на магистърските – 1-2 години.

Що се отнася до право, медицина и други подобни, обучението е 5-6 години и студентите завършват със степен магистър. Учебната година е 2 семестъра. В много университети няма изпитни сесии – курсовите работи се пишат по време на семестриалните ваканции. 

4. Холандия

Холандия активно насърчава студентите и международното развитие на образованието и провеждането на научни изследвания. С над 1 500 програми, преподавани на английски език, холандските университети са сред най-предпочитаните за икономика, инженерни специалности, компютърни технологии и туризъм. 

Едни от основните предимства са:

 • международно признато и високо ценено образование в сферата на социалните и инженерни науки
 • иновативен модел на обучение, включващ метода Problem-Based Learning, който насърчава работата в малки групи, придобиване на задълбочени познания и развиване на аналитично мислене и креативност
 • широк кръг от образователни възможности в 18 изследователски университета и 41 университета за приложни науки
 • изключително културно многообразие
 • финансово достъпни образователни програми

5. Австрия

Австрийското образование предлага съчетание от дълги академични традиции и свободна атмосфера, в която се приветстват нови идеи и иновации. Висшето образование в Австрия е добре прието по света, за което свидетелства и огромната международна общност от студенти в страната – цели 25% от учащите висше образование са чужденци.

В страната има 22 държавни университета и 21 университета по приложни науки. В държавните университети образованието е безплатно за чужденците, а в тези по приложни науки е платено, но таксата е много достъпна – около 250-300 долара на семестър. Обучението в бакалавърска програма обикновено трае 3 години, а в магистърска – 2.

Предимствата са:

 • Възможност да бъдеш приет и да учиш, знаейки само малко немски език, който можеш да подобриш на подготвителни курсове за 1 или 2 семестъра.
 • Световнопризнати университети – институции като University of Vienna, Vienna University of Technology, University of Innsbruck, University of Graz влизат в световните класации на Times Higher Education и QS Top Universities.
 • Австрия е най-доброто място в света за изучаване на дисциплини като музика, изкуства, архитектура поради богатата си култура и история. Едни от известните австрийци са Моцарт, Зигмунд Фройд, Густав Климт и много други видни личности.
 • Виена е най-големият университетски град в немскоговорещия свят, в който учат около 200 000 студенти. Тук може да срещнеш много други международни студенти като теб и да завържеш много мултикултурни приятелства.
 • Високо качество на живот. Вече 10 години подред, Виена печели първо място за град с най-високо качество на живот в света, в допитването на консултантската агенция Mercer.
 • Безопасност. Австрия има ниско ниво на престъпност и високо ниво на социална сигурност.

Съвети  относно как да се подготвим за кандидатстване в чужбина 

Процесът на кандидатстване за прием в университет се различава в различните страни. Има обаче някои общи правила, които трябва да следвате и съвети, които могат да ви помогнат с приема.

1. Изберете вашата програма

Решете къде искате да учите в чужбина и от кое ниво и област на обучение се интересувате и имате опит, за да може да се справите. Помислете за перспективите си за кариера и след това вземете решение за специализация. Изберете програма, която е съобразена с вашите цели и се опитайте да изберете университет, който е с високо класиране, има страхотна репутация за желания от вас предмет или отговаря на други важни за вас критерии.

2. Прочетете внимателно изискванията и сроковете

Първата стъпка за кандидатстване в училище в чужбина е проверката на изискванията. Ако информацията на уебсайта ви обърква или е недостатъчна, поискайте повече информация от учебните заведения. Ако не сте сигурни дали националността ви е приета за студентски визи в страната, можете също да опитате да посетите официални правителствени уебсайтове.

Важно е да обърнете внимание на крайните срокове, за да сте сигурни, че няма да пропуснете момента за прием или самите приемни изпити.

3. Напишете мотивационно писмо

Кандидатстването за определени области на обучение или училища изисква мотивационно писмо. Самото писмо трябва да показва способността ви да се представяте добре в различни ситуации и трябва да включва оценка на вашите умения, както и на вашите постижения. Затова изразете интереса си да учите в университета в чисто и структурирано мотивационно писмо и не забравяйте да използвате ясен английски език, когато пишете писмото.

4. Поискайте препоръчително писмо

Приемът в университет или програма в чужбина понякога изисква едно или няколко препоръчителни писма от учител. Не се срамувайте да поискате препоръчителното писмо от вашите учители, с които сте имали добри отношения. Не забравяйте, че тези писма отнемат време на учителите да ги напишат, затова е хубаво да ги помолите възможно най-рано, за да се уверите, че писмата ви ще бъдат готови. 

5. Пригответе се за TOEFL или IELTS тест

Когато планирате обучението си в чужбина и резервирате теста си, вземете предвид времето за подготовка за изпита. В зависимост от владеенето на английски език и способността ви да го използвате, както и оценката, която университетът изисква, ще ви е необходимо време за изучаване и подготовка.

Освен това, не забравяйте да резервирате теста поне един месец предварително, защото всеки изпитателен център предлага изпити максимум четири пъти месечно в зависимост от местното търсене. Ако кандидатствате късно, рискувате да не бъдете приети.

6. Подгответе документите си

Ако кандидатствате за изучаване на програма, преподавана на английски език в чужбина, ще трябва да подготвите документите си (включително дипломата и оценките си) на английски език.

7. Използвайте онлайн платформите за кандидатстване

В днешно време все повече училища са склонни да използват онлайн платформа за кандидатстване, за да улеснят учениците в кандидатстването за програмите. Изпращането на документите по електронен път вместо по пощата се предпочита от повечето училища и ученици, тъй като е по-бързо и обикновено по-евтино или дори безплатно.

8. Регистрирайте се за приемния изпит

Някои страни и някои училища имат приемни изпити, които проверяват вашите познания по естествени науки и умения, свързани с предмети като език или математика. Проверете датата и мястото на изпита, тъй като тестът обикновено се провежда един или два месеца преди деня за записване в училището.

Ще трябва да се регистрирате предварително за теста и ако е необходимо, да направите план за пътуването си в чужбина. Уверете се също, че знаете какво да очаквате в деня на теста. Ако е възможно, подгответе се, като разгледате примерен изпит.

9. Бъдете уверени за интервюто

Последният етап от процеса на кандидатстване може да бъде интервю за прием. Някои училища като Оксфордският университет и някои елитни програми провеждат интервюта, за да установят кои кандидати са по-квалифицирани да влязат в училището.

Интервюто обикновено започва с това защо искате да учите в това училище или програма, вашия опит и планове за бъдещето. Тренирайте за интервюто, бъдете уверени и не позволявайте на официалната обстановка да ви стресира. Запазете спокойствие и не говорете твърде бързо или бавно.

10. Виза

За да имате право на студентска виза, вашето училище и програма трябва да бъдат приети от правителството на държавата, в която се намират. В повечето случаи, след като получите писмо за приемане и бъдете приети в училището, е време да кандидатствате за студентска виза. В зависимост от правилата на страната и броя на кандидатите, кандидатстването за виза може да бъде дълъг и сложен процес.

Затова е по-добре да се подготвите за самата виза и да насрочите срещата или интервюто си възможно най-скоро. Документите, които ще ви трябват обикновено са  формуляр за кандидатстване, разписка за плащане на вашата кандидатура и такса за обучение в университета, паспорт, медицинска и справочна информация.

11. Планирайте разходите

Ще трябва да имате предвид, че кандидатстването в училища в чужбина ще има разходи, свързани с приемния изпит в учебното заведение, превода на документи, записването на теста по английски език, таксите за обучение и таксите за кандидатстване за виза. Не позволявайте на това да ви обезкуражи, но направете план за вероятните си разходи, за да можете да се справите възможно най-добре.

Заключение

Често следването в чужбина дава шанс за по-успешна кариера, а образованието или стажът в друга страна се гледат от много работодатели. Но защо е така? Ето и някои от причините:

 • Придобитите знания

В чужбина можете да подобрите образованието си, независимо каква специалност изберете. Много от специалностите са модерни и обучението по тях отговаря и съответства на най-съвременните изисквания на пазара на труда. Не на последно място образованието, което ще получите, ще бъде признато в много държави по света. 

 • Придобитите умения

Придобитите умения ще зависят от специалността, която изберете. Така, например, по време на следването си ще имате умения за самостоятелна работа и вземане на решения. Със сигурност ще развиете и умения за работа в екип, заради многото групови задания, които са ежедневие в чуждите университети.

По същия начин ще придобиете и лидерски умения. Уменията за говорене пред аудитория също ще последват, защото презентациите и докладите са неразривна част от следването. Не на последно място, в личен план ще се научите да разпределяте финансовите си средства разумно.

 • Разширеният мироглед

В чужбина със сигурност ще се срещнете с хора от различна култура. Общуването с хора от цял свят със сигурност ще разшири мирогледа ви по няколко начина. На първо място, ще станете по-любопитни и отворени за новото и различното. След това ще видите как хората там правят нещата по различен начин и ще можете да си вземете от техния опит. За финал, излизайки от зоната си на комфорт ще научите много нови неща за себе си и за света около вас. 

Разгледай и другите ни статии

Източници:

The top 8 reasons why you should study abroad

How to Apply for Schools Abroad

10 Best Countries to Study Abroad

Call Now Button