В тази статия ще разберете повече за университетите в Америка и висшето образование там.

Университетите, които предоставят четиригодишни учебни програми са или частно финансирани, или държавни, а понякога дори градски, които силно зависят от правителството за финансова подкрепа. 

Частните университети и колежи варират до голяма степен от таксите за обучение, наложени на студентите. 

Четиригодишната, още позната като „бакалавърска“ степен на образование обикновено се получава не чрез полагане на „финален“ изпит, а по-скоро чрез натрупване на курсове наречени „кредити“ или часове на обучение в класната стая. 

Повечето университети в САЩ следват образователен подход наречен Liberal Arts. При него се изучават едновременно най – различни дисциплини, като същевременно се добиват задълбочени знания по избраните една или две специалности.

Качеството на работата, извършена в тези курсове от учениците, се оценява след всеки завършен курс. Завършването на определен брой курсове с положителни оценки, води до получаване на бакалавърска степен.

University Ave Sign

Първите две години от образованието на студента обикновено протичат учейки широк кръг от предметни области като икономика, социология, политология, статистика и хуманитарни науки заедно с някои „избираеми“ курсове, които студента предпочита. 

През третата и четвъртата година на своето образование студентът се специализира в една или може би две предметни области, като изборът кои да са, се прави до края на втората година.

Студентите са свободни да избират своите предмети, преподаватели и учебна програма.  Обикновено учащите живеят заедно в университетския кампус. Една от най-вълнуващите страни на „Liberal Arts” е възможността да се практикуват широк спектър от извънкласни занятия.

“Liberal” идва от свобода; свободата да избираш какво да учиш, кога да го учиш и с кой преподавател да стане това. “Liberal Arts” дава свобода на избор и осигурява умения за цялостен прогрес в живота. Точно това прави Американската образователна система, предпочитана от хора по целия свят.

Как да изберете подходящия за вас университет?

Не подценявайте интуицията си! Дори ако винаги са ви казвали, че този вид решения трябва да се основават на рационален анализ, вие сте човекът, който ще прекара следващите четири години обучавайки се там, така че трябва да сте сигурни, че сърцето ви е на правилното място. 

Вероятно планирате да изградите кариера в областта, която сте избрали да изучавате, така че най-добрият вариант е да се съсредоточите върху това, което ви интересува, а след това да прегледате и останалите подробности. Трябва да бъдете честни и да се запитате дали наистина се виждате да изучавате и изграждате кариера в областта, която сте избрали. Ако отговорът е да, вече сте направили най-важната стъпка. Интересното нещо при повечето американски университети е, че повечето студенти изчакват една или две години, за да добият по-добра представа за интересите и способностите си. Едва след това те избират специалността си. Хубавото в случая е, че шансът за успех се увеличава неимоверно, когато сте сигурни в какво сте добри.

Harvard university campus

За начало направете кратък списък с институциите, които ви интересуват и проучете задълбочено всяка от тях.

Проверете университетските уебсайтове за официална информация и дори студентски форуми за още съвети и мнения относно образованието там. Опитайте се да се свържете с възпитаници, ако можете. 

При проявено желание екипът на ACC свързва всеки един потенциален курсист с курсисти, които вече са завършили нашата система на обучение и са приети в престижни български, американси и международни университети.

Историите на възпитаниците са важни, защото те могат да ви дадат представа как може да се развие вашето бъдеще. Можете също така да се възползвате максимално от социалните мрежи, за да се свържете с университети, настоящи студенти и възпитаници.

Разгледайте страниците на университетите във Facebook или акаунтите в Twitter и вижте как те взаимодействат със студентите и информацията, която предлагат. Страниците на LinkedIn също могат да бъдат полезни, тъй като можете да проверите какви кариери са започнали техните възпитаници.

Предлагаме ви кратка селекция с Американски университети по това какъв брой международни студенти учат там.

Ако пък си от хората, които не знаят как да започнат, свържи се с нас за БЕЗПЛАТНА консултация, на която ще поговорим за това: ⁣⁣

  • ⁣⁣Как мога да намеря американски университети, които предлагат стипендии за чуждестранни студенти?⁣⁣
  • Как да подбера университетите, в които да кандидатствам?⁣⁣
  • Как мога да науча повече за различните специалности и възможностите за реализация, които те предлагат?⁣⁣
  • Кога трябва да започна да подготвям кандидатурата си, за да спазя крайните срокове на университетите?⁣⁣
  • Какви изпити трябва да положа и как мога да се подготвя успешно за тях?⁣⁣
  • Какви допълнителни материали да прибавя, за да се отлича от останалите кандидати?⁣⁣

Illinois Institute of Technology

Класиран е на 15-то място в света по дял на чуждестранните студенти.

Водещият университет в Америка за чуждестранни студенти е Технологичният институт в Илинойс, известен още като Illinois Tech или съкратено IIT, който получава перфектен резултат от 100 по показателя ‘Международни студенти’ в класациите. Разположен в забързания студентски град Чикаго, общият брой на университета от почти 8000 студенти, като над 1000 от тях са от малцинствени групи.

Carnegie Mellon University

Класиран е 24 място по дял на чуждестранните студенти.

Постигайки почти перфектен резултат от 99,8 за дял чуждестранни студенти, Карнеги Мелън се намира в Питсбърг, Пенсилвания, и е дом на 13 650 студенти, представляващи 114 държави, като 58% от завършилите студенти идват извън Америка. Освен че разполага със сателитни центрове в Силициевата долина и Манхатън, Карнеги Мелън беше първата американска институция, която отвори кампус в Австралия (в Аделаида), а също така управлява и студентски клон в Доха, Катар.

Stevens Institute of Technology

Класиран на 51 място по дял на чуждестранните студенти.

Третият най-високо класиран университет в Америка за чуждестранни студенти е Технологичният институт Стивънс, който е известен като „университет за иновации“. Разположен в Хокен, Ню Джърси, университетът има разнообразна студентска демография, съставена от над 50 страни по света.

Student with laptop

Massachusetts Institute of Technology

Класиран е на 65-о място по дял на чуждестранните студенти.

Най-добрият университет в света във въпросника на World University Rankings, Massachusetts Institute of Technology или накратко MIT постига силен резултат за разнообразието на своите студенти, а също така е и най-високо класираният в Америка по показателя, оценяващ колко международни преподаватели работят за него. Около 3289 от 11 331 студенти в MIT са международни такива, включително 42% от учащите магистратура.

свен с престижно образование е известен със своята политика на щедра финансова помощ, което означава, че всеки студент, получил прием, получава нужната на семейството му сума, за да си позволи образованието там.

The New School

Класиран е на 67-о място по дял на чуждестранните студенти.

С около 32% от своите студенти, идващи от чужбина, The New School е дом на около 116 държави. Той беше обявен за най-международната образователна институция в Америка в US News & World Report през 2014 и сега е втори в този списък. Разположен в района на Гринуич Вилидж в Ню Йорк, той се фокусира главно върху образованието върху изкуствата, социалните и хуманитарните науки, а известните му бивши ученици включват хора като Брадли Купър и Марк Джейкъбс.

Northeastern University

Класиран е на 70-то място по дял на чуждестранните студенти 

Разположен в Бостън, Масачузетс, Northeastern University има 18 000 студенти, от които 3400 са международни. Той се гордее, че има глобално-насочено образование. Примерите за това на практика включват съвместна образователна програма, която интегрира обучение в класната стая с професионален опит на седем континента, както и цялостна програма за обучение в чужбина.

Northeastern University също отвори първия си международен кампус в Торонто наскоро и има регионални образователни кампуси другаде в Америка, включително Силициевата долина.

Columbia University

Класиран е на 89-о място по дял на чуждестранните студенти.

Той е един от най-добрите места за обучение в щата Ню Йорк, където има голям брой чуждестранни студенти, като 32% от неговите 30 300 възпитаници идват извън Америка. Сред глобалните инициативи, които се провеждат всяка година, е ръководеното от студенти Партньорство за международно развитие на Колумбийския университет познато като CUPID, което има за цел да даде възможност за мултидисциплинарна дискусия, осведоменост и действия в областта на мултинационалното развитие.

Rice University

Той е класиран на 107 място по дял на чуждестранните студенти в Америка.

Преминаваме към Хюстън, Тексас, като най-новите данни от Райс показват, че почти половината от получаващите образованието си там студенти са от чужбина, с нарастващ брой през последните години. Смята се за най-селективната институция в щата и привлича студенти със силното си съотношение между учащи и преподаватели (шест към едно), високото си ниво на изследвания и висококачествените си научни програми.

Това разбира се са само част от университетите в Америка. Най-важното е да се информирате качествено и да подберете университети, които отговарят на вашите нужди, интереси и желания.

Знаем, че понякога изборът може да е труден. Затова екипът на ACC може да ти помогне. Свържи се с нас и нека заедно изготвим твоята индивидуална стратегия за кандидатстване в САЩ!

Call Now Button