Университети във Великобритания и Образование във Великобритания

В тази статия ще прочетете повече за образованието и кандидатстването в Обединеното кралство.

Великобритания има дългогодишна традиция във висшето си образование. Тъй като около една четвърт от британските университети са сред най-реномираните и най-високо класираните в света. 

Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия успяват да привлекат близо половин милион международни студенти всяка година.

Образовайки се във Великобритански университет, вие не само ще постигнете образование от световна класа, но и ще научите повече за уникалната британска култура и ще усъвършенствате английския си език и умения. Там ще срещнете всякакви хора и ще имате обогатяващо учебно изживяване.

View over the Thames and city of London from the Sky Garden, United Kingdom

Образование във Великобритания след Брекзит

Във връзка с Брекзит, кандидатстудентите за Англия, които смятат да започнат образованието си от учебната 2021-2022-ра година (Випуск 2021 и нагоре), няма да могат да се въползват от по-ниски такси и възможността да вземат заем за своето обучение. Това не важи за тези, които завършиха през 2020-та година, както и за тези, които ще кандидатстват в Шотландия или Уелс (от последните две държави се очаква решение по въпроса). За тези от вас, които биха искали да се ориентират към други държави, напомняме, че ACC помага с документите за кандидатстване и в други държави с отлични образователни системи като САЩ, Нидерландия, Германия, Италия, Дания, Испания, Швеция и др.

Свържете се с нас за безплатна консултация

Защо все пак да учите във Великобритания, ако можете да си го позволите:

 1. Висшите учебни заведения във Великобритания са на върха на международните класации:
 • Качеството на образованието и академичните постижения са някои от основните фактори, които превръщат Великобритания в една от най-популярните дестинации за обучение в света.
 • Всяка година в международните образователни класации се оценяват висшите учебни заведения и се създават списъци въз основа на фактори като международни приятелски отношения с други университети, съотношението между студентите и преподавателите, среден доход на завършилите, брой публикувани научни трудове и т.н.
 •  Всяка година образователните институции във Великобритания са в топ 10 в света, като подчертават непрекъснатите си усилия и се фокусират върху предоставянето на най-добрия опит и най-подходящите знания за студентите.
 1. Можете да използвате стипендии за да подкрепите образованието си:
 • Много университети, частни организации и неправителствени организации предлагат стипендии на чуждестранни студенти.
 • Всяка стипендия има различни критерии; някои се присъждат за академичен успех, други за финансови нужди, а други за студенти, идващи от развиващи се или слабо развити страни.
 • Не се колебайте да кандидатствате за финансова помощ или да се свържете с мястото където сте кандидатствали за повече информация. Можете да използвате парите, които в крайна сметка спестявате за образование за други цели, ако получите такъв тип помощ.

Ако пък не сте сигурни как да процедирате, свържете се с нашия екип и ние ще ви разясним ситуацията.

3. Ще се развивате в мултикултурна среда:

 • Великобритания приема над 150 000 чуждестранни студенти всяка година. Тези ученици идват от цял ​​свят, като внасят своите уникални навици, начин на живот и културна философия.
 • Този масивен приток на чуждестранни студенти допринася за създаването на международна среда, в която всеки може да се развива и да научи повече за други нации и култури.

4. Ще се насладите на красотата на страната:

 •  Великобритания се състои от Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия – и всички те имат уникални атракции за чуждестранни студенти и туристи като цяло.
 • Когато не сте в образователни лекции, можете да прекарате времето си като посетите на Лондонската кула, Британския музей, Лондонското око, Биг Бен, Стоунхендж, Лох Нес който е известен с чудовището Неси, Националния парк Сноудония и много други места

Какво да имате впредвид при кандидатстване за образование там

Когато искате да учите за бакалавърска степен във Великобритания, можете да го направите директно чрез онлайн платформата UCAS – организация, чиято главна роля е да управлява процеса на кандидатстване за британски университети. В нея можете да кандидатствате до 5 обучителни програми, които могат да са в един или в няколко университета. Тъй като кандидатурата е една, повечето ученици избират една и съща специалност (или сходна такава) и кандидатстват в различни университети.

Ако искате да се обучавате за магистърска или докторска степен, можете да кандидатствате директно в избрания от вас висш образователен център. За повечето университети можете да изпращате кандидатурите си по всяко време през годината, но някои курсове за обучение имат свои собствени срокове. 

Много е важно винаги да проверявате крайния срок за кандидатстване!

Също така се уверете, че отговаряте на изискванията за съответния университет като вземете подготвителни курсове.

ACC провежда курсове по английски език и подкрепя своите ученици от първи клас до изпитите SAT, CPE, IELTS и кандидатстването им в САЩ и Европа. Всеки курсист на ACC получава безплатна помощ при кандидатстване. Свържете се с нас за повече информация!

Добра идея е да усъвършенствате своя английски език чрез  допълнителни уроци. Ако искате да се обучавате във Великобритания, вие ще трябва да докажете, че вашите езикови умения са достатъчно добри, за да участвате в курсовете и да разберете лекциите.

Предварителната подготовка за IELTS, TOEFL и Кембридж сертификатите ще ви подготвят за изпитите, които университетите изискват.

А сега ще разберете за едни от най-добрите университети във Великобритания

Оксфордския Университет

Oxford

Един от най-старите и престижниместа в света, той привлича топ учени и студенти в своите 44 колежа. Стандартите за влизане са високи и приемът е много конкурентен, като средно получава пет кандидати за всяко налично място.

Както е обичайно във Великобритания, университетът предлага редица съвместни програми, които комбинират два предмета на бакалавърско ниво. Общо има 250 различни бакалавърски степени.

Комбинацията от философия, политика и икономика е особено престижен курс, който се предлага, въпреки че вече не е уникален за Оксфорд.

Студентите принадлежат към колеж и често живеят в сградата му или в негова собственост разположена из града. 

Социалният живот и развлекателните дейности, като гребане и културни събития, също са фаворит на студентите. Студентите получават образованието си почти винаги от преподаватели в техния колеж.

В Оксфорд има повече от 100 библиотеки, най-известната от които е Бодлианската, построена през 1602 г. Градът може да се похвали и с редица музеи, включително Природонаучния музей на Университета в Оксфорд, и Музей на историята на Науката, който разполага с черна дъска, използвана от Алберт Айнщайн!.

Повече от 30 световни лидери, 27 британски премиери, 50 носители на Нобелова награда и 120 олимпийски медалисти са били обучени в Оксфорд. Стивън Хокинг, Хю Грант и Индира Ганди са някои от известните му възпитаници.

Университетът в Кеймбридж

King’s College Chapel and the Back Lawn, University of Cambridge, Cambridgeshire, England.

Подобно на Оксфорд, Кеймбридж е един от най-старите и престижни университети в света. Градът е само на час път от Лондон.

В университета живеят повече от 19 000 студенти и има над 9 000 служители. Университетът в Кеймбридж има 31 колежа, някои от които датират от 13 век! Той разполага и с над 100 академични катедри.

Кеймбридж е особено известен с отлични постижения в математиката и е образовал някои от най-известните британски учени. Общо 117 нобелови лауреати са свързани с него, а математиците му са спечелили 11 Филдсови медала (отличие, присъждано всеки 4 години от Международния математически съюз на математици до 40-годишна възраст за особени постижения в областта на математиката).

Получаването на място като студент в този университет е изключително конкурентно; процентът на приемане е по-малък от 25 и повече от половината отхвърлени кандидати са получили отлични оценки за всички свои последни училищни изпити.

В библиотеките в Кеймбридж се намират обширни колекции от средновековни ръкописи, а в музеите има колекции от археологически артефакти и образци, които са на милиони години!

Известни възпитаници получили образованието си в него включват актьори, политици, кралски особи, спортисти и културни дейци, включително биологът Чарлз Дарвин, операторът по околна среда Дейвид Атънбъро, природозащитникът Джейн Гудол и актрисата Оливия Колман.

Имперски Колеж в Лондон (Imperial College London)

Tourists in London

Imperial College London е създаден през 1907 г. от сливането на три колежа в Лондон и сега има 17 000 студенти и над 8 000 служители. Студентската кохорта е изключително международна и се състои от повече от 125 националности.

В допълнение към топ учени, федерални медалисти и носители на Нобелова награда, от него излизат образовани и влиятелни правителствени съветници и политици. Много от тях продължават да постигат пробиви в иновациите, особено в промишлеността и бизнеса. Възпитаниците са силно търсени от различни компании.

Основният кампус е близо до двореца Кенсингтън в кралския квартал.

Авторът Х. Г. Уелс и сър Лиъм Доналдсън, главен лекар на кралицата, са сред известните възпитаници на Imperial College London.

Университета в Бристол

Университета в Бристол постига високи резултати по всички показатели за класиране, особено за академичната репутация, където се нарежда на 74-мо място в световен мащаб.

Лондонското училище по икономика и политически науки (London School of Economics and Political ScienceLSE)

През 2021г. този университет се класира на 49-то място в световен мащаб. Седми в света за чуждестранни студенти, което го прави един от най-разнообразните във Великобритания. 

Ако имате желание да получите образованието си в голям културен център, то това е вашето място.

London at Dusk

Вече знаете много повече за образованието във Великобритания и някои от най-престижните университети. При проявено желание ACC свързва всеки един потенциален курсист с курсисти, които вече са завършили нашата система на обучение и са приети в престижни български, американси и международни университети. Свържете се с нас и нека заедно изготвим индивидуална стратегия за прием в мечтания университет!

Call Now Button