Университети и Образование в Холандия

Нидерландия, често наричана Холандия, е малка страна в Европа с огромно влияние в света. Със своята либерална идеология и отвореност за идеи, правителството е модел за общества с перспективно мислене.

Държавата е известна със своите удобни за превоз с велосипеди градове и устойчиви общности. Туристите се удивляват на вятърните мелници и полетата с лалета в провинцията, докато катедралите и каналите в градовете оставят хората без дъх. 

Вкусното сирене и световноизвестни бири са емблематичните влияния на холандците. Освен това е родина на велики художници и учени като Винсент Ван Гог, Рембранд, Кристиан Хюйгенс и Дезидерий Еразъм. В тази статия ще научите важни неща за студентите в Нидерландия и за най-добрите университети там.

Подходяща ли е Холандия за чуждестранни студенти, които искат да следват висше образование там?

Чуждестранните студенти са много доволни от първокласното образование, отличните изследвания и като цяло високото качество на живот в държавата. Почти всички университети в страната се появяват в различни международни класации, независимо дали са водещи в предметните области.

Това е една искрено приветлива държава, в която 95% от местните говорят английски и са отворени за себеизразяване и споделяне на информация. Няколко международнопризнати степени се преподават и на английски език. Освен това таксите за образование в холандските университети са сравнително ниски, тъй като правителството ги субсидира.

Цената за живот също е достъпна, като се има предвид, че ще отседнете в една от най-безопасните и красиви държави в света.

Могат ли международни студенти да работят в Холандия, докато учат?

Чуждестранните студенти могат да работят по време на образованието си с много малко съображения. Ако сте гражданин на ЕС, ЕИП или Швейцария, можете да работите свободно без разрешение и нямате ограничения за броя на работните часове. 

Ако сте студент извън ЕС, ЕИП или Швейцария, можете да работите до 16 часа седмично или на пълен работен ден през лятото, тоест от юни до август. Ще ви е необходимо валидно разрешение за пребиваване и разрешение за работа. За стажове и доброволческа работа не се изисква разрешение за работа.

За студенти извън тях обаче вашето работно разрешение се обработва от вашия работодател в имиграционната служба, като има два вида, които трябва да имате предвид. За по-малко от три месеца работа, вашият работодател ще кандидатства за стандартно разрешително за работа. 

За работни места, по-дълги от три месеца, вашият работодател ще кандидатства за разрешение за работа, комбинирано с разрешение за пребиваване.

Могат ли международните студенти да останат в Холандия след дипломирането си?

След завършване на образованието си, международните студенти могат да останат в държавата, като кандидатстват за ориентационна година. Това е едногодишно разрешение, което ви позволява да се присъедините към холандския пазар на труда, където работодателите не трябва да кандидатстват за разрешение за работа. 

Целта е да бъдете назначени като висококвалифициран мигрант. След като си намерите работа като такъв, вие получавате право на разрешение за пребиваване. 

Можете да намерите повече информация като валидни документи за пътуване и изисквания за медицински тестове, на уебсайта на Службата за имиграция и натурализация. Ако не си намерите работа след 12 месеца, можете да придобиете други видове разрешение за пребиваване, за да работите.

А сега, нека да обърнем внимание на университетите.

Първият, за който ще ви кажем е Университет за изследвания Вагенинген 

Той е публичен изследователски университет, специализиран в областта на живота и социалните науки. Считан е за най-добрият в Холандия през последните 15 години и е световен лидер в селскостопанските науки, науките за растенията, науката за храните и околната среда и екологията. 

В него се извършват полеви изследвания в над десет института в областта на безопасността на храните, животновъдството, млекопроизводството, икономическия анализ и др. В сътрудничество е с правителството, организации с нестопанска цел и международни институти.

Той постигна целта си да стане въглеродно неутрален през 2015 г. 

Вторият е Университетът в Амстердам

Той е публичен изследователски университет и най-големият в Холандия по отношение на записването. Това водещо учебно заведение за висше образование за чуждестранни студенти включва седем факултета: социални и поведенчески науки, хуманитарни науки, икономика и бизнес, право, наука, медицина и стоматология. 

Това е европейската институция с най-висок ранг в социалните науки. Чуждестранните студенти в него разполагат с над 200 програми за преподаване на английски език, една от най-разпространените оферти в Европа.

В него се извършват съвременни изследвания върху мозъка и познанието, глобалните цифрови култури и хуманния изкуствен интелект. Освен академичните постижения, обширната библиотека и музеите, в него се съдържат специални колекции за историята на Европа и света. 

Местоположението му в красивия град Амстердам е още един бонус към възнаграждаващото академично изживяване.

Третият който ще споменем е Лайденския университет

Тук говорим за най-старата висша институция за висше образование в Холандия. Той е най-известен със своята отдаденост на социалните науки и е високопоставен в историята, изкуствата и хуманитарните науки, фармакологията, археологията, публичната политика и няколко други сфери.

Водят се изследвания в много области, включително науки за живота, природни науки, международно право и астрономия. Университетът е създаден през 1575 г., за да награди град Лайден с тяхната съпротива срещу испанските нашественици. 

Живее под мотото „бастион на свободата“, което означава разнообразие и приобщаване в съвременността. Всъщност в него се насърчава свободата на знанието и всяка година приема международни студенти от над 120 държави.

На четвърто място е Университет Еразъм в Ротердам 

Той е водеща институция за висше образование в Холандия, особено с клинична медицина и социални науки. Неговият медицински център е най-големият в страната. Курсовете по бизнес и икономика също са известни във висшето учебно заведение. 

Financial Times го класира сред най-добрите училища за бизнес образование в Европа. Освен това в него има седем факултета, предлагащи качествено образование по здравни науки, здравна политика, икономика, право, поведенчески науки, история и философия.

Това е една мултикултурна среда с чуждестранни студенти, които са около 20% от населението което следва там. Общите й инициативи включват международно сътрудничество, по-интелигентен избор за по-добро здраве и увеличен принос към градовете.

Петият е Университетът в Утрехт 

Той е един от най-добрите в Холандия за чуждестранни студенти, и е най-вече изследователски настроен, известен с иновативния си подход към преподаването и изследванията. Това е най-влиятелната институция в света в областта на климата и екосистемните изследвания. 

Освен това участва в класации по теми, където е в топ 10 в света. Предметите, с които участва са ветеринарни науки, фармакология, репродуктивна биология, публична администрация и география. Изследванията се фокусират върху отворените общества, динамиката на младежта, устойчивостта и науките за живота.

От 1636 г. до днес, висшето учебно заведение стои под мотото си, извлечено от Малахия 4:2. Стихът означава да бъдеш просветлен от слънцето. Всъщност университетът се слави със своят оптимизъм и решителност да допринесе за света.

На шесто място е Технологичен университет в Делфт 

Това е най-големият технологичен институт в Холандия. Започва като Кралската академия за инженерно образование на държавни служители. В момента има над 40 технически-научни дисциплини, организирани в осем факултета. 

Тематичните области Гражданско и структурно инженерство, Архитектура и Машиностроене се нареждат сред първите 5 в света. Изследванията му се характеризират с неговия специален подход, който цели взаимодействие между преподавателски, изследователски и приложни дисциплини.

В него се намира един от най-големите кампуси в света с интегрирана велосипедна мрежа, паркове, симулатор на полет, ботаническа градина и др. Тази оживена академична общност е дом на близо 5000 чуждестранни студенти.

На седмо място е Университетът в Гронинген 

Това е вторият най-стар университет в Холандия и е избран за най-добрия в страната, както се съобщава от Академичната класация на световните университети. Този уважаван във времето институт предоставя качествено образование в широк спектър от дисциплини. 

Хуманитарните науки, икономиката, пространствената наука, естествените науки и технологиите са някои от нейните високо ценени области на изследване. Освен това той предлага жизненоважни изследвания в областта на химията, астрономията, екологията и материалознанието.

Той съчетава дългогодишната си академична традиция с иновативна и глобална перспектива. Разполага също така с една от най-големите международни общности с 6000 ученици от 120 националности.

Защо да уча в Холандия? 

Холандия е невероятно привлекателна страна за чуждестранните студенти и стотици от тях пристигат там всяка година, за да учат и това е така заради многото удобства, които тя предлага. Качеството на образованието е сред най-добрите в света, университетите предлагат различни програми на английски език, а обучението в държавата е много по-достъпно в сравнение със страни като Великобритания и САЩ.

Проучванията показват, че все повече чуждестранни студенти идват в Холандия, за да завършат своето висше образование и броят им няма да намалее скоро. Общо 122 000 студенти от 162 държави следват дипломна програма в университети за приложни науки или икономика, според анализ на холандската организация за интернационализация в образованието. 

В тази статия ще ви кажем няколко причини, поради които е страхотна идея да следвате висшето си образование в Холандия.

Причина номер едно: има много програми, преподавани на английски

Образованието в Холандия е изключително достъпно, тъй като има най-голямата гама от програми на английски език в Европа. Почти всеки университет има английска версия на всички програми, които по принцип се преподават на холандски. Лекторите обикновено са двуезични и могат лесно да общуват с всички студенти. 

Също така повече от 70% от холандското население говорят английски език и това кара чужденците да се чувстват като у дома си, докато учат в страната. Има много курсове на английски език които можете да изберете, а общуването със съученици и учители изобщо не е проблем.

Втората причина е, че висококвалифицираните и качествени програми са евтини:

Програмите в Холандия са високоценени на международно ниво. Освен това разходите за учене, квартира и социален живот са значително по-ниски, отколкото в много други европейски страни. 

Например, средно таксата за образование в Холандия възлиза на около 2000 евро – за студенти от ЕС и по-малко от 7 000 евро за студенти извън ЕС, като не броим разходите за хранене и настаняване. Докато образованието в Америка е между 26 000 долара и 50 000 долара годишно.

Третата причина е, че попадате на уникални начини за преподаване и учене

Начинът по който холандците преподават, се различава от другите страни. Той е интерактивен и учениците се окуражават не просто да мислят за себе си, а да работят заедно в групи.

Развивате умения като анализ, практическо решаване на проблеми, работа в екип и креативно мислене. Образованието в Холандия ви помага да откриете как да развиете собственото си изразяване, след като сте направили задълбочено проучване и сте потърсили мнението на други хора.

Освен това учениците и учителите се възприемат като „равни“, тъй като студентите се насърчават винаги да се обръщат към своите учители, да водят дискусии с тях и да задават въпроси. Много ученици намират това за приятен начин на обучение.

Всичко това прави образованието в тази държава уникално и като международен студент определено ще ви хареса. Особено ако сте от култура, в която учителите се възприемат като „полубогове“, чиито думи са свещени и не ви е позволено да ги ангажирате с дискусии по време на преподаване (и изобщо не можете да си представите да ги поправите ако допуснат грешка).

Четвъртата причина е, че отивате в отворена държава, която приема международни студенти

Сигурни сме, че това не е първият път, когато чувате колко отворена и „либерална“ е Холандия. Разбира се, живеем във времена, когато политическият климат може да е малко по-различен отпреди няколко години, но много градове в Холандия са доста отворени и изпълнени с чуждестранни студенти. Те определено се наслаждават на времето си в страната и също така научават много за културата и нейните хора. 

Да вземем столицата Амстердам като пример. Той едновременно е изпълнен с туристи, чуждестранни студенти и хора от всички среди. Това е град с разнообразие от възможности, в който е сигурно, че всеки студент, ще натрупа страхотен житейски опит. 

Международните студенти, които учат в Холандия, идват от 190 различни страни. Местните жители са доста директни, което улеснява установяването на контакт с тях и комуникацията като цяло. Това и други подобни неща, карат всеки новодошъл бързо да се почувства като у дома си.

Петата причина е, че се класирате в света на елитните университети

Класацията на глобалните университети за 2018 г. показва, че тези в Холандия са сред институциите с най-добро образование в света. Университети като Vrije, Университетът в Амстердам, университетът Еразъм и Технологичният университет в Делфт са сред най-високо класираните в Европа и света. Те разполагат с едни от най-добрите преподаватели, студенти и също така добре финансирани и високоусъвършенствани изследователски съоръжения. 

Заради всички тези предимства, висшите учебни заведения в Холандия са гледани с добро око и това ги прави популярни сред чуждестранните студенти. Ако сте избрали да продължите образованието си тук, не се притеснявайте, определено сте в добри ръце.

Шестата причина е, че попадате в световния лидер в техническите курсове:

Холандия е номер 17 в списъка на най-големите икономики в света. Някои от най-големите марки в страната са: Heineken, KLM, Shell, ING, Philips и Unilever. 

Освен това страната е световен лидер в области като селското стопанство, управлението на водите, изграждането на диги, драгирането, банковото дело и финансите, изкуството и дизайна, логистиката и устойчивата енергия и др. Международните студенти могат да научат повече за тези дисциплини чрез образованието си в Холандия, отколкото във всяка друга държава. 

Представете си колко страхотно би било да се направи курс за управление на водите, в държава, където една трета от площта се намира под морското равнище, като най-ниската точка е 22 фута (6,7 метра) и непрекъснато се бори с моретата.

Седмата причина е централното местоположение на картата:

Погледът на картата на Европа ви показва колко централно се намира Холандия. Това улеснява много и разглеждането на забележителности в страни като Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Румъния, Великобритания, Испания, Португалия, Италия и др.

Можете да вземете полет и да бъдете в някои от съседните страни за по-малко от 3 часа. Можете също така да вземете влак и да сте в центъра на Париж за по-малко от 5 или 6 часа. В допълнение към доброто местоположение и страхотните транспортни връзки до други страни, вие получавате и отстъпки за пътуване като студент. 

Какво по-забавно от това да учиш усилено от понеделник до петък и след това да вземеш полет до Ибиса в петък вечер, да се срещнеш с приятели, да купонясваш колкото можеш и да вземеш още един бърз полет обратно в неделя вечер? 

Осмата причина са евтините студентски жилища:

Докато намирането на квартира в Холандия (особено в оживените градове като Амстердам и Ротердам) може да бъде доста неприятно, студентските жилища в страната са много евтини. В Амстердам например има студентски кампуси с евтини къщи, направени от товарни контейнери.

Някои от тези места за настаняване се отдават под наем от корпорации и прекрасното е, че понякога е възможно да се получи субсидия за наем.

Деветата причина е, че Амстердам е един от най-добрите студентски градове в света:

Това е един от най-популярните избори за образование на студентите. Отвореният и мултикултурен град е дом на повече от 100 000 студенти от различни части на земното кълбо. Амстердам е известен с многото приятни студентски асоциации и винаги ще намерите такава за вас. 

Живият характер на Амстердам може да се намери в многото модерни, забавни и достъпни ресторанти и най-уютните места за хранене и начин на живот. Образованието в Амстердам за някои чуждестранни студенти може да доведе до справедлив дял от културен шок, но градът е многообразен и независимо откъде идвате, там винаги ще се чувствате като у дома си. 

Градът разполага с наистина страхотни ресторанти с добра храна, клубове, библиотеки, приятелски настроени хора и разбира се, престижни училища, които да направят вашето образование такова, каквото не бихте забравили никога.

Ние можем успешно да те подготвим за изпитите TOEFL, CAE, CPE или IELTS, които са необходими за кандидатстване в английските специалности в Нидерландия. Свържи се с нас за повече детайли!

Източници: 5 good reasons to study in Holland

Top 10 Reasons Why You Should Study In The Netherlands

 10 Best Universities in Netherlands for International Students

Call Now Button