TOEFL Изпит (Tойфел)

Когато се сетите за TOEFL (Тойфел) изпита, има ли много въпроси които ви притесняват?

Чудите ли се какво точно представлява този изпит и каква част от знанията ви по английски език ще тества?

Ако отговорът е да, то това е статията за вас! Точно това ще разберете днес в следващите няколко минути!

TOEFL (Test of English as a Foreign Language) (Тойфел) е международно признат тест за владеене на английски като чужд език. Това е изпит, който обикновено изисква няколко месеца интензивна подготовка. И щом все още сте тук, предполагаме, че вероятно ще ви се наложи да се сблъскате с него в недалечно бъдеще.

Хей ти, разгледа ли новите ни курсове?

Може би ви предстои да учите в чужда държава или пък имате ученик вкъщи, който иска да учи в чужбина. Това е страхотно! Естествено е да имате много, много въпроси относно „Тойфел“, неговия формат и предназначението на изпита.

Първата стъпка към успеха на „Тойфел“ изпита е да разберете какво ще се изисква от вас. Затова е необходимо да сте запознати с формата на изпита, за да можете да се подготвите максимално добре, когато застанете лице в лице с въпросите в него. 

Всеки раздел на „Тойфел“ изпита (а има общо четири такива), съдържа специфични въпроси, които го характеризират и различават от останалите изпити като CAE, CPE, IELTS и т.н. Може би никога преди не сте се сблъсквали с такъв тип въпроси в часовете по английски, така че е много важно да се упражнявате преди да дойде тестовия ден.

Темите, които се обсъждат, и конкретните въпроси, които се задават, се променят постоянно, но самият изпитен формат остава същия. Ето защо следващите неща, които ще разберете в тази статия, са изключително важни и заслужават да им обърнете внимание.

4-те основни раздела

Както вече споменахме, „Тойфел“ изпита има 4 раздела. Сега ще разгледаме всеки един от тях поотделно. 

Разделът за четене – т.нар. “reading”, който е дълъг между 54 и 72 минути, оценява способността ви да разбирате и анализирате писмени текстове по разнообразни теми като наука, философия, история, както и академични дискусии.

Разделът „слушане“ – т.нар. “listening”, който е дълъг от 41 до 57 минути, гарантира, че можете да разберете информация, предадена ви устно. Ако се представите добре на този компонент, университетите ще знаят, че вие ще разбирате, когато слушате лекция или говорите с професор. Този раздел има между 28 и 39 въпроса, които тестват вашето разбиране на съдържанието, както и дали можете да идентифицирате мотивите и емоциите на ораторите.

Разделът за говорене, т.нар. “speaking”, който е с продължителност от около 17 минути, се състои от четири задачи, които изпълнявате докато говорите на микрофон. Тази част от „Тойфел“ изпита има за цел да измери колко добре можете да изразявате своите мисли и идеи на английски език. Вие получавате 15–30 секунди време за подготовка преди всеки отговор, който трябва да е дълъг между 45 или 60 секунди.

Последният компонент е писане, т.нар. “writing”, който е с продължителност от 50 минути, и се фокусира изцяло върху вашите умения да се изразявате в писмен вид. 

Този компонент от изпита демонстрирате колко добре организирате мислите си и как структурирате аргументите. Тук е мястото да приложите знанията си по граматика и да използвате впечатляваща лексика, за да формирате ясни изречения и параграфи.

Всеки раздел от TOEFL (Тойфел) изпита ви носи максимален резултат от 30 точки, така че максималният брой е 120 точки. Това означава, че ако изкарате тези точки, то вие сте взели изпита перфектно. Минимумът е около 61, a средното изискване на повечето университети е около 85 – 95 точки. За кандидатстване в най-престижните университети, вие трябва да постигнете резултати над 100 точки.

След курсовете ни по английски език TOEFL (Тейфел), средният резултат на нашите курсисти е 100.60 точки,  минималният резултат е 88 точки, а максималният – 117 точки. 

TOEFL (Тойфел) е изпит, който приключва в рамките на един ден. Той е дълъг около четири часа и половина с една кратка почивка в средата, между компонентите “слушане” и “говорене”, която продължва 10 минути. 

Подробности за TOEFL

Сега ще ви запознаем с още няколко подробности, които трябва да знаете за полагането на изпита:

  • Имате право да си водите записки по време на теста. Ще ви бъдат предоставени листа за драскане и молив; използвайте ги по време на компонентите четене, слушане, говорене и писане. Имайте впредвид, че трябва да предадете всички бележки и неизползвана хартия на изпитните служители, когато завършите теста и си тръгнете! Впоследствие те ще бъдат унищожени, така че не се притеснявайте за записките си. Те не се оценяват!
  • Можете да донесете лека закуска и напитка, които да използвате за презареждане по време на 10-минутната почивка. Много ученици предпочитат да си донесат шоколад, който е доказано средство за бързо презареждане на мозъчните способности.
  • Ако трябва да отидете до тоалетната или да направите още една малка почивка по време на теста, то вие имате това право, но никой няма да спре часовника и времето, което ще изгубите е за ваша сметка!
  • Разбира се, в никакъв случай в стаята няма да се допускат мобилни телефони, таблети или други устройства. Не можете да ги използвате и по време на официалната почивка.

А сега, позволете ни да ви разкажем малко по-подробно какво да очаквате от всеки един от разделите на TOEFL (Тойфел).

Какво представлява компонентът за четене?

В тази част ще се сблъскате с три или четири академични пасажа, всеки с приблизителна дължина от 700 думи. В тези текстове може да се говори за определена тема или да се сравняват няколко гледни точки. Те могат да бъдат научни, исторически и дори философски.

Всеки текст е последван от 12-14 въпроса. Тези въпроси ще ви накарат да направите една от следните задачи:

  • да дефинирате дума (с цел да тестват вашия речник);
  • да идентифицирате идея или аргумент (с цел да проверят доколко сте разбрали самия текст);
  • да идентифицирате невярно твърдение (с цел да тестват цялостното ви разбиране на конкретния въпрос);

Разделът за четене е предизвикателен за много ученици, които се подготвят самостоятелно. Може да бъде трудно, защото текстовете, които ще получите, често са доста сложни. В никакъв случай не бива да се надявате на лесен текст с лесни думи. Много по-добре е вместо да се надявате, да отидете подготвени! 

За да се справите добре, трябва да сте свикнали да четете дълги и сложни параграфи. Трябва да се научите да работите с непознати думи и да можете да предполагате какво е тяхното значение на базата на контекста.

Текстовете, представени в този компонент могат да имат множество аргументи. Ограничението във времето също създава затруднения, тъй като ще трябва да четете доста бързо.

Какво представлява разделът за слушане?

По време на този компонент от „Тойфел“, вие ще работите с два различни аудио записа:

  • записи на академични лекции;
  • записи на обикновени разговори;

Вие ще чуете между четири до шест академични лекции, които ще ви запознаят с тема релевантна за университетската среда. Освен академични лекции, има и обикновени разговори, като целта им е същата. Всеки запис е с продължителност 3-5 минути.

Освен това, всеки аудио запис е последван от пет или шест въпроса. Те може да обхващат съдържанието на записа или това какво мислите, че се е случило преди или какво може да се случи след това. Възможно е да има и въпроси от типа „защо“ и „как“ нещо се е случило.

Ще чуете всяка аудио лекция или разговор само веднъж. Позволено ви е да си водите записки, така че не се тревожете.

Слушането на записа само веднъж е основната трудност за учениците при този компонент. Ето защо ще трябва да си водите добри бележки и да правите интелигентни предположения, в случаите, когато сте изпуснали нещо.

Разбирането на разговорния английски също е една от най-трудните задачи за учениците, така че е много важно да свикнете да слушате много видове разговори и диалози. 

TOEFL (Тойфел) изпита има политика за включване на различни акценти в раздела за слушане – в теста можете да чуете американски, британски, новозеландски и австралийски английски! Опитайте се да се упражнявате като слушате всички тези различни видове акценти, преди да се явите на изпита, особено ако се подготвяте самостоятелно.

Също така може да включите в подготовката си за слушане гледане на филми на английски език, телевизионни предавания и видеоклипове в YouTube (те са особено полезни за разбирането на различните акценти). 

Слушайте записи на лекции и практикувайте воденето на бележки. Може също така да гледате американски новини и да слушате подкасти на английски език. Правейки това редовно, вие ще подобрите способностите си за слушане, без дори да забележите.

Какво представлява разделът за говорене?

В този раздел ще се сблъскате с общо шест задачи, които ще тестват вашия разговорен английски. Две от тях ще изискват да изразите мнение по обикновенна (ежедневна) тема. Това е т.нар. independent speaking exercise. Всичко, което ще чуете е един въпрос. Няма да е необходимо да слушате дълъг запис или да четете дълги текстови пасажи.

Четирите останали задачи ще изискват от вас да обсъдите нещо, което сте прочели и чули, т.нар. integrated speaking exercises. Тук ще прочетете кратък текст или ще чуете аудио запис, последван от въпрос. Ще имате до 30 секунди, за да се подготвите за отговор и до една минута, за да го запишете, отново говорейки на микрофон.

В този раздел воденето на бележки ще бъде най-полезно. След като чуете въпроса, запишете няколко идеи, които искате да изложите в отговора си.

Какво представлява разделът за писане?

Всички ваши умения по английски език ще са ви необходими в последния компонент на TOEFL (тойфел). Този компонент оценява вашите способности за писане, граматически познания и използването на разнообразен речник.

Единственият начин да се подготвите добре за писането е, разбира се, като напишете възможно най-много практически есета преди самия изпит! 

Не забравяйте, че действителното ви мнение по даден казус няма значение в раздела за писане. Можете да кажете, че обичате студените зими и че мразите сладоледа, дори и да не е така.

Хората, които оценяват вашето есе, ще разгледат колко добре подкрепяте аргументацията си и колко добре обосновавате изразеното мнение, независимо какво е то. Структурата на есето и ясните, граматически правилни изречения, са най-важни за вашия успех.

TOEFL в България

В България изпитът се провежда в Бургас, Гоце Делчев, Велико Търново, Варна, София, Благоевград и Пловдив. Следващата дата и удобна локация, можете да намерите на сайта на ETS. Алтернативно, можете да се свържете с нашия екип за съдействие:

Цената за регистрация за изпитът TOEFL (Тойфел) е $215, като може да стигне до $240 долара при късна регистрация. Може да бъде платено с кредитна карта (American Express, MasterCard или VISA), паричен превод към ETS TOEFL, а също и с PayPal.

Резултатите се получават онлайн, около две седмици след датата на явяване. Ако не сте доволни от резултатите, можете да се да се явите на изпита неограничен брой пъти, но не повече от веднъж седмично. 

TOEFL (Тойфел) резултатите се приемат от над 11,000 университета, агенции и други институции в повече от 130 държави в света, включително от почти всички елитни университети в САЩ, Канада и Австралия.

Ако желаете да се подготвите за изпита с висококвалифицирани преподаватели във водещия образователен център в България, можете да се свържете с нас за безплатна консултация. 

Как да се регистрирам за TOEFL (Тойфел)?

След края на подготовката в ACC, следващата стъпка за повечето от нашите курсисти е да се регистрират за изпита TOEFL (Тойфел). Изненадващо, доста от тях срещат проблеми при регистрацията, избора на TOEFL (Тойфел) център, дата, онлайн плащане и т.н. Целта на тази статия е да ви помогне да се регистрирате бързо и лесно.

Какво ви е необходимо за да направите регистрация за TOEFL (Тойфел)? Първо, компютър с връзка към Интернет. Второ, документ за самоличност (лична карта или международен паспорт) или поне номера на документа. Накрая, необходима ви е кредитна или дебитна карта с левовия еквивалент на $210 в наличност.

Добре е да проверите с банката, която е издала картата дали с нея могат да се извършват международни разплащания преди да пристъпите към регистрация. Неплатените регистрации не се запазват и ще трябва да въвеждате всичко отново.

Регистрацията се извършва онлайн на интернет сайта на ETS (ets.org). Първо от раздела TEST & Products изберете TOEFL Test, след това кликнете на линка Register for the test и накрая изберете синия бутон Register Online.

Ако не сте си направили все още профил в този сайт, сега ще ви се наложи. Създаването на профил отнема няколко секунди и изисква въвеждането само на основна информация.

Необходимо е да внимавате за две неща – да въведете истински и активен email адрес и да натиснете бутона E-mail като отговор на въпроса как ETS да се свързва с вас. Цялата комуникация, включително потвърждения и резултати минават през този адрес, затова се уверете, че ще имате достъп до него.

След като вече сте създали своя акаунт е време за самата регистрация. От менюто отляво изберете Register /Order и след това: Register for a Test/Order Score Reports. След това като тип продукт изберете TOEFL Test, натиснете Continue и се съгласете с условията на ETS (нямате друг избор).

В новия екран от падащото меню Country/ Location изберете “Bulgaria” и отворете падащото меню Region. Регионите на България са наименовани малко странно, но бързо ще се ориентирате. Така например София е в регион “Shope”, а Бургас – в “Strandzha”. Понякога центровете се местят от един регион в друг, както наскоро беше случая с Гоце Делчев.

След това избирате Start Test Date и End Test Date. Изберете по-широк интервал, включващ датата, която сте избрали. Имайте предвид, че не всички дати за TOEFL (Тойфел) са достъпни във всички TOEFL центрове. След това натиснете Search и внимателно разгледайте резултатите. Резултатите съдържат следната информация: дата, име на TOEFL (Тойфел) центъра, адрес и час на започване (за тези от вас, които обичат да си поспиват).

Кой център да изберете? Първо установете кое е важно за вас – удобство, близост до града в който живеете, брой на другите кандидати, които ще държат TOEFL (Тойфел) заедно с вас и т.н. ACC препоръчва следните TOEFL (Тойфел) центрове:


София – Fulbright. Плюсове: дълга история като изпитен център, централно местоположение, добри компютри. Минус: доста голяма заетост, често датите са пълни.


Гоце Делчев – Aristocrat Intelligent Study. Плюсове: отлична техника и поддържащ персонал, често пъти курсистите ни държат TOEFL (Тойфел) сами или в компанията на 2-3 други кандидати. Минус: Възможно е достъпа до града да е затруднен при зимни условия.


Благоевград – AUBG. Плюсове: дълга история като изпитен център, добри компютри.


Варна – Първа Езикова Гимназия. Плюсове: отлични компютри и поддръжка.

Велико Търново – American College Arkus. Плюсове: отлични компютри и поддръжка. Минус: често датите са запълнени.

Русе – Data Lab – Плюсове: дълга история на изпитен център и много подготвен персонал. След избора на дата и център, кликнете върху него и после потвърдете регистрацията.

Хей ти, разгледа ли новите ни курсове?

Следващата стъпка е да изберете университети или работодатели, на които ETS да изпрати резултатите. Имате право на 4 безплатни TOEFL (Тойфел) резултата, така че избирайте разумно. След тези 4, се заплаща такса от $18 на получател. Можете да търсите институциите по код, име или местоположение.

След това кликнете, че желаете да получите резултати онлайн и на хартия, безплатно е, (ВАЖНО: ако решите да поръчате такъв в последствие, това ще ви струва $18!) и ще преминете на екран, на който ви задават т.нар. “демографски” въпроси. Ако не желаете да давате възможност на маркетинговия департамент на ETS да върши злини, може да пропуснете тези въпроси

Накрая, идва ред и на плащането. Изберете “Credit Card” и на следващия екран попълнете тип и номер на картата, дата на изтичане, CVV код (три цифри на гърба на картата). Отдясно попълнете адресната информация на картодържателя.

След плащането, ще получите възможност да разпечатате два документа от екрана или от своя email. Единият се казва Order Confirmation и установява, че плащането е успешно, а по-важният се нарича Ticket Confirmation и представлява подробностите около регистрацията – къде, на коя дата и в колко часа да се явите и т.н.

Нашият съвет е да носите и двата документа на изпита заедно с документа за самоличност.
С това приключва лесната част на изпита. Сега ви остава по-трудното – да направите добър подготвителен курс за TOEFL в преследването на мечтаните 100, 110 или 120 точки и да ги постигнете. Успех!

Разгледай и другите ни статии

Call Now Button