Университети и Образование в Шотландия

Дом на някои от най-зашеметяващите пейзажи в Обединеното кралство, а също и на няколко отлични университета, Шотландия е фантастично място за получаване на диплома за висше образование в чужбина. Вие не само ще получите висококачествено образование, но и ще живеете в едно от най-приветливите места на планетата с очарователна и уникална култура и традиции.

Какво е да учиш в Шотландия?

В страната има 15 институции за висше образование, включително световноизвестни университети като този в Сейнт Андрюс, Университета в Глазгоу и Университета в Единбург. 

Шотландските учебни заведения за висше образование предлагат едни от най-високите нива на удовлетвореност на студентите от преподаването във Великобритания, докато завършилите се радват на най-висок процент на заетост или по-нататъшно образование в цяла Великобритания.

Нейните университети са свързани с върхови постижения и всяка институция предприема интензивни изследвания, което означава, че студентите се обучават в среда, която се споделя от академични натури, които искат да разширят границите в своята област. Изследванията в държавата доведоха до изобретения и иновации като MRI скенер и разработване на хирургическа намеса.

Тя е на по-малко от час от Лондон със самолет и малко над 90 минути от Париж. С международни летища в близост и множество европейски градове на кратък полет, тя е идеалната база за опознаване на най-добрите места в Европа.

Фантастичното родословие на Шотландия в образованието, заедно с огромната му история, го правят невероятно място за всеки международен студент.

Такси за образование в Шотландия

Таксите за висше образование в страната зависят от това дали сте класиран като студент от ЕС или международен. Чуждестранните студенти извън ЕС трябва да плащат такси за обучение както на бакалавърско, така и на магистърско ниво. 

Таксите за образование варират в зависимост от избраната от вас институция.

Студентите от ЕС, желаещи да учат в страната, имат право да заплащат такси за обучение от Агенцията за студентски награди за Шотландия.

Магистрите от ЕС, обучаващи се в Шотландия, ще трябва да плащат такси за образование в размер, определен от отделната институция.

Стипендии и финансиране

Има различни възможности за стипендии и финансиране, достъпни за чуждестранни студенти, следващи висше образование се в страната на бакалавърско и магистърско ниво.

  • Стипендиите Chevening са глобалната програма за стипендии на правителството на Обединеното кралство
  • Обединеното кралство финансира курсове за пълен или непълен работен ден на магистърско ниво.
  • Наградите Фулбрайт са за граждани на САЩ, които желаят да учат по следдипломна програма в Шотландия.
  • Royal Society Grants подпомагат чуждестранни студенти, изучаващи научни програми в Шотландия.
  • Стипендиите Saltire са достъпни за студенти от Канада, Китай, Индия и САЩ и са за студенти, обучаващи се на всички нива в Шотландия в продължение на една година.

Живот в Шотландия

Тя има богата историческа култура и наследство и е фантастично място за образование и избор на много чуждестранни студенти, с голямо разнообразие от дейности, на които да се насладите когато си почивате от лекциите. 

Всички от седемте града на Шотландия – Единбург, Глазгоу, Дънди, Стърлинг, Абърдийн, Инвърнес и Пърт предлагат традиционен столичен живот в различна степен, но истинската й красота се открива в планините, провинцията и живописните пейзажи.

Страната е препълнена с паметници, замъци, музеи и поразителна архитектура, отдавайки почит на дългата й история. Много от галериите и музеите на Шотландия са безплатни и можете да разглеждате историческите останки когато пожелаете.

Шотландците са супер приятелски настроени

Страната е известна със своята приветливост и това не е мит. Местните се радват да помагат на чужденци, да ги приветстват сърдечно и да дават съвети за най-добрите места за ядене и пиене в града.

Най-малко 21% от студентите в техните учебни заведения не са местни, като повече от 11% са от ЕС или ЕИП. Това означава, че без значение откъде сте, няма да бъдете сами, дори ако не сте запознати със заобикалящата ви среда.

И за да ви помогнем да се установите, има голям брой асоциации за студенти от и извън държавата, които помагат за опознаване на местните култура и начин на живот.

 Цялата държава е вашият кампус

Особено по-новите институции за висше образование не се ограничават към четирите си стени за своето обучение. Археологическите обекти в Оркни, морските центрове в Шетланд и Аргайл са се превърнали в учебни обекти, което позволява на учениците в Шотландия да се доближат до предмета си и да придобият опит от първа ръка. 

В институциите на държавата има силен тласък за повече сътрудничество, което означава по-добър достъп до ресурси за вас!

А сега нека чуем за университетите.

Първият, за когото ще ви разкажем е Университетът в Единбург

Той е най-престижната институция за висше образование в Шотландия. Класиран е като един от най-добрите институти в света за изкуства и хуманитарни науки, но също така и за право и психология. Студентите имат привилегията да учат в някои от най-старите и очарователни сгради в града.

Също така е вдъхновил някои от най-големите умове в шотландската история, като философа Дейвид Хюм и създателя на Шерлок Холмс – Артър Конан Дойл. Това е и мястото, където овцата Доли стана първият успешен пример за клониране на животни.

Вторият е Университетът в Глазгоу

Оживената културна сцена и нощен живот в Глазгоу, дължат известен дълг на висшето учебно заведение. Като един от най-добрите изследователски институти в Обединеното кралство, Глазгоу издава огромно количество международнопризнати статии. 

Той също така съперничи на Единбург по своята архитектура, с над 100 сгради, изброени в списъка. Седем носители на Нобелова награда и трима премиери са учили в Глазгоу. 

Необичайното в университета е, че има два студентски съюза. Тази традиция датира от времето, когато ученици и студенти са посещавали различни институции. Университетският съюз в Глазгоу е известен със спорта, докато музикалното място на Queen Margaret Union е домакин на международноизвестни групи.

На трето място се нарежда Университетът в Абърдийн

Той е един от водещите в Обединеното кралство откъм заетост. Неговите кампуси са очарователна комбинация от старото и новото, отразяващи предметните отдели, които те съдържат. В кампуса на Стария Абърдийн има параклис от 15-ти век и модерна библиотека, където студентите по изкуства и хуманитарни науки могат да намерят идеалната атмосфера за обучение.

Науките за живота и медицината се преподават главно във високотехнологичния кампус на Foresterhill. Университетът разполага и с изследователска станция Oceanlab за изследвания, специализирани в морската екология. 

Самият Абърдийн е богат град, благодарение на своята петролна индустрия, с много луксозни ресторанти и барове. Понякога е известен като „Сребърният град“ заради зашеметяващите викториански сгради, направени с помощта на блестящи гранитни плочи от местни кариери.

Четвърто място заема Университетът в Дънди

Това е най-младият от най-желаните университети в Шотландия, създаден през 1967 г. Неговата мисия е да „трансформира живота на местно и глобално ниво чрез създаване, споделяне и прилагане на знания“.

Град Дънди има богата история на научни иновации. Това се отразява в постоянно стабилното представяне на университета по предмети като наука, технологии, инженерство и математика. 

Студентите могат да се разходят в центъра на града, за да посетят RRS Discovery, разположен на пристанището на Дънди, който превозва капитан Робърт Скот на първото си пътуване до Антарктика.

Следващото място е за Университета в Сейнт Андрюс

Най-старото заведение за висше образование в Шотландия, Сейнт Андрюс, се намира в едноименния град на източния бряг на Файф. Той често оглавява класацията на шотландските университети и е известен със своята академична строгост и отлични изследвания.

Сред забележителните възпитаници са шест нобелови лауреати, шепа посланици и херцогът и херцогинята на Кеймбридж.

Университетът се фокусира върху устойчивостта и усилията си да стане въглеродно неутрален. За да помогне за постигането на това, той провежда инициативи като енергоспестяващо състезание между студентските общежития и осигурява зелени площи в кампуса, където студентите могат да отглеждат собствени продукти.

Разгледай и другите ни статии

Източници: 10 Reasons to Study in Scotland in 2021

Best universities in Scotland

Call Now Button