Университети‌ ‌и‌ ‌Образование‌ ‌в‌ ‌Австрия‌

За държава с население от малко под девет милиона души, Австрия предлага широка и разнообразна гама от институции за висше образование, които се различават по размер и структура. Има 22 независими държавни университета, които регулират собствените си дела, с известна финансова подкрепа от държавата, с общ фокус върху хуманитарните науки, правото и икономиката.

В Австрия има и 21 университета за приложни науки, които предлагат научно обосновани и професионално ориентирани курсове. От завършилите тези институции ще се очаква да започнат работа в избраните от тях области на обучение. Основната цел при създаването на тези институции е да се осигури ориентирано към практиката обучение на университетско ниво, да се предадат уменията, необходими за решаване на задачи и да се насърчи дипломирането в области, свързани с предмета. Тези учебни центрове се популяризират активно от държавата и винаги търсят повече студенти.

Също така има 13 частни институции за образование, които не получават никакво държавно финансиране. Те се регулират от Съвета по акредитация. Хората, които посещават тези места, могат да очакват иновативно и висококачествено образование, като се поставя силен акцент върху изкуствата. Частните центрове за обучение се характеризират с постоянните си вътрешни и външни оценки на преподаването и научните изследвания.

Нова концепция за обучение на учители е създадена от Закона за образованието от 2005 г. Впоследствие 17 колежа за обучение на учители са създадени за тази цел. Тези висши учебни заведения са публично регулирани. Всички тези институции предлагат редица дисциплини по много предмети заради разнообразието от студенти и техните интереси.

Възможности за висше образование в Австрия

Австрия има дълга традиция на висшето образование, използвайки най-съвременни изследвания и непрекъснато нарастващ брой дипломни програми, предлагащи много възможности за кандидат-студенти. Тези висши учебни заведения не са ограничени само до столицата Виена и могат да бъдат намерени в цялата страна. Университетите по приложни науки имат кампуси както в Долна, така и в Горна Австрия и разполагат със световноизвестни съоръжения сред красиви среди.

14 интересни факта за Австрия - Travel Steps

Изисквания за прием

В Австрия, приемът в бакалавърска степен се дава чрез получаване на удостоверение за завършено училище или успешно завършване на специален кандидатстудентски изпит. Учениците от по-ниските училища, завършили чиракуване като квалифицирани работници, могат да получат еквивалентен сертификат. Приемът в Университета за приложни науки може да вземе предвид предишния професионален или технически опит и тази институция, заедно с колежите за обучение на учители, може да има селективен процес на прием.

Ако идват извън страната, заявленията се изпращат до институцията за висше образование, за която кандидатствате. Ще трябва да имате доказателство за националност и необходимите образователни сертификати. За мнозина се изисква доказателство за владеене на немски език или доказателство, че уроци по немски език са посещавани поне четири години. Документацията, предоставяща доказателства на езици, различни от немски, трябва да бъде законно преведена.

Диплома

Тази квалификация се предоставя от университети за приложни науки и частни такива. Програмите се уреждат от същите разпоредби, приложими за бакалавърските и магистърските програми, и след като бъдат завършени, се сключват с академична степен, известна като магистър или магистра. Има широки области на обучение с дипломи.

Бакалавър

Има широк спектър от различни предмети, които можете да изучавате в зависимост от типа на институцията за висше образование. Например частните университети са склонни да се фокусират върху изкуствата, медицинското здраве и социалните науки – но това не е дефинирано от закона.

Висшето училище обикновено идва със собствен опит. Степента възлиза на 180 ECTS кредита.

Магистър

След успешно завършване на бакалавърска степен, може да се вземе магистърска програма за задълбочаване на предишни изследвания или изследване на допълнителна тема и отнема най-малко четири семестъра. В допълнение към лекциите има семинари, упражнения, практически семинари и понякога се провеждат дори екскурзии. Разрешено е проучване на дълги разстояния. Висшите учебни заведения също предлагат повече уроци и курсове по английски и други чужди езици.

Сега ще ви разкажем малко повече за трите най-добри университета в страната в Автсрия

Виенският университет

Той е най-високо класираният австрийски център за висше образование, на 154 място в света в класацията QS World University Rankings. Това е и най-големият университет в Австрия и след като празнува своята 650-годишнина през 2015 г., е най-старият в немскоговорящия свят.

Днес това е един от най-големите центрове за обучение навсякъде в Европа, с около 94 000 записани студенти. Преподава в широк предметен спектър, най-вече на немски, но със значителен брой магистърски степени, преподавани на английски език.

Той е свързан с 15 носители на Нобелова награда, включително носителката на литературната награда за 2004 г. Елфриде Елинек. Неговите факултети са разпределени в повече от 60 места в австрийската столица.

Университети по икономика и бизнес в Австрия

Виенският технологичен университет

Вторият представител в класацията се нарежда на общо 182-ро място. Създаден е през 1815 г., и е една от най-престижните технически институции в Европа. Той се фокусира върху областите инженерство и природни науки и има около 29 900 записани студенти, с впечатляващо висок процент на чуждестранни студенти (той се нарежда в топ 100 в света по този показател). Отново разположен в красивата австрийска столица, той предлага на студентите възможността да се възползват от оживения културен живот на града.

TU Wien - Wikidata

Университетът в Грац

Той е част от класацията на 480-те висши учебни заведения в света. Създаден е през 1585 г., което го прави вторият най-стар университет в Австрия. Той е и вторият по големина в страната с повече от 32 500 записани студенти. Интересното при него е че наскоро се отдели от своя медицински факултет – Медицинския университет в Грац, който сега е независима институция. Karl-Franzens-Universität Graz също си сътрудничи с Техническия университет в Грац, за да предложи съвместни програми по природни и биологични науки.

Архитектурата на Грац | Зав и Дил

Още полезна информация

Разходи за висше образование в Австрия

Един от най-големите бонуси на системата на висшето образование в Австрия е, че гражданите и студентите, които имат гражданство от ЕС / ЕИП, не плащат редовни такси за обучение. Те плащат символичен членски внос за студентския съюз в размер на 18 евро на семестър. За всички останали ученици това е 726,27 евро. Таксите трябва да бъдат платени предварително.

Има освобождавания от плащането на тези такси – например участници в програми за обмен, университетски партньорства и за студенти от по-слабо развити страни.

За тези, които учат приложни науки, техните институции имат право да начисляват такси от 363 евро годишно.

Качество на висшето образование в Автсрия

Състоянието на висшето образование се промени драстично от 60-те години на миналия век, когато посещаването на висше учебно заведение се считаше само за елита на обществото. В резултат на реформата, университетската система е тази, която сега обслужва населението. Различните институции стартират през 90-те години със създаването на учебни заведения за приложни науки, а частните възникват през 2001 г.

Счита се, че Австрия има много високо качество на образованието. Виенският университет е класиран на 143-то място според световната класация на Times Higher Education и може да се похвали с девет институции в топ 1000. Те включват медицински и технически центрове, свързани с изучаването на науките.

Разгледай и другите ни статии

Call Now Button