Бръшляновата Лига

Ако сте гледали повечето филми за живота в американския колеж, голяма част от тях се провеждат в елитен университет с голямо име. Animal House, Legal Blonde, A Beautiful Mind, Good Will Hunting – всички от тях показват професионализма на тези институции.

И именно всички престижни и силно развиващи се учебни заведения често се групират под термина „Ivy League“ (Бръшлянова лига) и тяхната история е доста интересна и важна за американското висше образование. 

Ако обмисляте да кандидатствате за образователна степен в САЩ, ето някои основни неща, които трябва да знаете за тези училища на Бръшляновата лига.

Формиране на Бръшляновата лига.

Терминът „Ivy League“ (Бръшлянова лига) се появява през 1954 г., когато се формира спортната конференция на NCAA за дивизия I. По това време известността и престижа на тези училища наистина се дължи на тяхното развитие в сферата на спорта като баскетбола. 

Въпреки че самият термин е създаден едва през 50-те години на миналия век, много от тези училища съществуват още през 1636 г., когато Джон Харвард става първият благодетел на Харвардския университет. Тази институция за висше образование се намира в района на Бостън, Масачузетс. 

Също така, друг вид учебно заведение е Йейл, който е създаден през 1701 г. от основателя си Елиху Йейл. И той се намира в щата Кънектикът в град Ню Хейвън. 

През 1746 г. е основано училището в Ню Джърси в Принстън и първоначално е наречено просто колеж в Ню Джърси. 

Четвъртият най-стар университет в Америка е в Пенсилвания, който е създаден през 1740 г. от известния баща основател Бенджамин Франклин. 

“Браун”, който е създаден през 1746 г., се намира в Провиденс, Род Айлънд. 

А през 1754 г. Колумбийският университет се основава и развива благодарение на английския крал Джордж II. 

И накрая, Корнелският университет стартира през 1865 г. благодарение на двама благодетели на име Езра Корнел и Андрю Диксън Уайт. Това учебно заведение се намира в Итака, Ню Йорк. 

Кои американски учебни заведения са част от Бръшляновата лига?

Учебните заведения на Бръшляновата лига в САЩ започват като групова асоциация от осем висококонкурентни атлетически колежа, а именно:

 • Харвардски университет (Масачузетс)

Той е посветен на върховите постижения в преподаването, ученето и изследванията, както и на развитието на лидери в много дисциплини, които допринасят за развитието в световен мащаб. Той е разположен в Кеймбридж и Бостън, Масачузетс, и има повече от 20 000 кандидати.

 • Йейлски (Кънектикът)

От основаването си през 1701 г. Йейл е посветен на разширяването и споделянето на знания, вдъхновяване на иновациите и съхраняване на културна и научна информация за бъдещите поколения.

 • Принстънски (Ню Джърси)

Предлага множество стипендии, които биват връчвани за отлични знания, както и за доброволчески опит.

 • Колумбийски (Ню Йорк)

Той е един от най-важните изследователски центрове в света и същевременно има отличителна учебна среда за студенти и възпитаници в много научни и професионални области. 

 • Университет Браун  (Род Айлънд)

Браун е водеща изследователска институция, отличаваща се със своето учебно-ориентирано обучение и дълбоко-вкоренена мисия. Всички студенти, преподаватели и служители са водени от идеята, че тяхната работа ще има влияние в света.

 • Дартмутски (Ню Хемпшир)

Той обръща огромно внимание върху индивидуалното развитие на човека, като съчетава своята професионална среда с изключителни всеобхватни изкуства и следдипломно образование с възможност за осъществяване на научни изследвания и с шанс за стипендии в областта на изкуствата, науките и четирите си водещи магистърски училища – Медицинското училище в Гайзел, Училището за висши и допълнителни изследвания Thayer School of Engineering и Tuck School of Business.

 • Университет в Пенсилвания  (Пенсилвания)

Той има горда традиция да превръща знанията в социално-настроени действия, които датират от техния основател Бенджамин Франклин. Думите на Франклин, които вдъхват кураж на всички студенти – „добре направено е по-добре, отколкото добре казано“, живее днес чрез Penn Compact 2022 и неговите приобщаващи политики, иновативна работа и въздействащо ангажиране на всичките преподаватели, студенти и персонал.

 • Корнел (Ню Йорк)

Той носи изключително революционен дух, който е основал самото учебно заведение, и всички се насърчават да следват нетипичен начин на мислене, за да постигнат промяна във всички гледни точки на света. 

Тъй като всичките атлетически отбори започват да привличат повече спонсори и набират популярност, стандартите за представяне и прием на ученици стават все по-взискателни и строги.

В резултат от 60-те години на миналия век тези училища и колежи на Бръшляновата лига придобиват голяма репутация за успешното обучаване на възпитаници с високи академични постижения, висок социален статус и с обещаващо бъдеще и развиваща се кариера. 

Дори и днес, тези учебни заведения от Бръшляновата лига поддържат извесността си и имат голямо присъствие сред най-високо класираните висши учебни институции в чужбина. 

Към тях се присъединяват Станфорд, MIT и Caltech  – училища, които технически не са част от Бръшляновата лига, но са се радват на подобна репутация и социален статус.

Постижения и културни въздействия

Всеки колеж на Бръшляновата лига има свои уникални постижения, които го правят равно важен с другите. 

Всички те носят определена слава със себе си и всяко училище има програми, които превъзхождат предимно в областта на медицината и правото, което ги прави едни от най-търсените университети в света. 

Процесът им на прием е много специфичен, което помага на всяко учебно заведение да гарантира, че приемат само най-добрите, най-запомнящите се и способни кандидати, които отговарят на изискванията. 

Много известни личности са завършили такъв тип училища, включително скорошните президенти Джордж Буш, Бил Клинтън и Барак Обама. 

Този престиж кара много хора да вярват, че тези колежи са само за заможни и елитни личности. Често компаниите търсят млади хора, които са завършили тези институции като потенциални служители, обикновено предпочитани от адвокатски кантори, медицински заведения и големи корпорации. 

Също така, е хубаво да притежаваш диплома от такъв тип училище. Днес, има и много други конкуренти, за които някои твърдят, че са също толкова добри, колкото техните колеги. 

Част от тези известни учебни заведения включват: Дюк, Джон Хопкинс, Масачузетския технологичен институт, Вандербилт, Джорджтаунския университет и други. 

Училищата в Бръшляновата лига все още са отлични както в академичните среди, така и в спорта и са оставили наследство от научни постижения с изключителен опит и репутация, за следващите поколения.

Съперничество

Въпреки че тази група професионални университети се смятат за част от една голяма лига на елита, през годините е имало много вътрешни надпревари. 

Например Принстън и Университетът в Пенсилвания са дългогодишни съперници по баскетбол. Корнел и Харвард са конкуренти по хокей в продължение на много години, а Харвард и Пенсилванското висше училище отдавна са футболни съперници. 

Много други училища от Бръшляновата лига също са имали сериозни спортни конфликти. Надпреварата между Йейл и Принстън се счита за второто най-старо състезание в страна след Lehigh и колежа Lafayette.

Спортовете, които тези колежи играят, са толкова популярни, че някои отбори започват да играят игри в Ню Йорк, за да могат зрителите да идват отдалеч и да гледат надпреварата. 

Популярността както на игралите спортисти, така и на двубоя на колежанския отбор носи голям интерес на училищата, както и приходи от продажби на билети. Има и академични състезания между училищата.

Най-вече тези съперничества са въпрос на мнение по отношение на това кой университет има най-много възпитаници, кои училища предлагат най-престижните стипендии и какви известни студенти идват от всяко училище.

Защо трябва да ме интересува за учебните институции на Бръшляновата лига?

Когато започвате търсенето на бакалавърски и магистърски степени, тези институции вероятно ще бъдат първите, които ще грабнат вниманието ви по много причини.

Първо, те използват много ресурси, за да привлекат интелигентни, трудолюбиви и кариерно настроени студенти – като вас – от цял ​​свят. 

На второ място, не е тайна, че училища от Бръшляновата лига силно помагат на учениците в професионалната им кариера. Поглеждайки към няколко области, от право и медицина, до електротехника и бизнес, те наистина доминират в тези категории. Получаването на диплома от тези висши учебни заведения ще ви отвори много врати в бъдеще.

Обаче трябва да знаете, че самата такса е напълно възможно да бъде около 55 000 и 60 000 долара годишно, което ги прави едни от най-високо платените институции за висше образование в САЩ. 

За щастие те предлагат и голяма финансова помощ под формата на стипендии за най-добрите си студенти. Може да сте един от тях!

Американски университети, които не са от Бръшляновата лига, но определено са много добри възможности за развитие.

Въпреки че следните заведения за висше образование не се считат за част от бръшляновата лига, те имат хубави специалности и дават възможност за развитие поради тяхното високо международно класиране, добрата база и по-достъпни такси за обучение. 

Приемането в някой от тях, обаче изобщо не е лесно, но все пак може да имате по-достъпен начин за влизане, в сравнение с по-популярните и конкурентни университети. 

В крайна сметка образованието ви не е състезание за показност и слава и трябва да получите обучението, което най-добре отговаря на бъдещите ви цели. 

Част от тях са:

 • Калифорнийски университет, Бъркли  
 • Северозападният университет 
 • Тексаски университет в Остин 
 • Университет на Калифорния, Сан Диего
 • Калифорнийският в Санта Барбара
 • Университет в Бостън 

3 неща, които трябва да знаете, преди да кандидатствате в този тип учебни заведения.

1. Процесът на прием в тези елитни училища е силно конкурентен; ще трябва да покриете стандарти, които са много по-високи от тези във всеки среден държавен университет. 

2. Не забравяйте да проверите внимателно изискванията за прием, включително резултати от тестове (SATGRE,  LSAT, GPA), препоръки, извънкласни дейности и други академични постижения. Те имат значение!

3. Трябва да имате предвид обаче, че в САЩ има хиляди висши учебни заведения и няколко от тях са с високи резултати в университетските класации, като същевременно имат по-ниски разходи и цени на обучение. 

Ето защо, когато търсите елитен колеж, трябва наистина да търсите идеалното образование, което отговаря на вашите лични нужди.

Ако мечтаете да управлявате голяма корпорация, да заемате държавна длъжност в правителството или да спечелите силно предимство в научните изследвания и иновациите, Бръшляновата лига вероятно е най-добрият вариант.

Исторически тези училища са били място за разпространение на хора с високи постижения, като много носители на Нобелова награда са бивши възпитаници на Бръшляновата лига. 

Също така е добре да посещавате друга институция в САЩ – държавна или частна. Много други училища са признати в цял свят за тяхното качествено образование.

Можете също така да разгледате стипендията Studyportals, за да получите помощ при финансирането на вашето обучение в САЩ или чужбина.

Разгледай и другите ни статии

Call Now Button