Кеймбридж или Оксфорд?

В днешната статия ще се опитаме да разрешим вечния спор – кой от двата е по-добър?

История на Университета в Кеймбридж 

Основан е през 1209 година от група учени, напуснали Оксфорд. Както и в другите учебни заведения по онова време, а и дълго след това, преподаването и заниманията с наука са тясно свързани с религията, теологията и богословието.

Друга отличителна черта на тези училища е, че те са асоциации от самостоятелни колежи, всеки от тях със свои собствени правила и традиции. За двете учебни заведения е характерно многовековно благородно съперничество. 

Те се считат за най-елитните университети във Великобритания и едни от най-престижните в света. 

В ежегодната класация за качеството на този тип институции в страната през последните няколко десетилетия, Кеймбридж заема първо място, следван от Оксфорд и Импириъл Колидж, който е известен с биологическите, физическите, юридическите и теоложките специалности.

История на Университата в Оксфорд

Като един от най-старите университети в Англия, Оксфорд има очарователно минало, което обхваща всичко, от безредици на студенти до сериозно впечатляващи възпитаници. За създаването на му всъщност няма официална дата, въпреки че свидетелствата показват, че преподаването съществува още през 1096 г.

А през 11 век учебното заведение наистина започнало да се развива; уважавани учители започвали да идват отдалеч и учениците бързо свикнали да живеят и учат в Оксфорд. През 1167 г. Хенри II забранил на английските студенти да посещават Парижкия университет, което довежда до бързо увеличаване на броя на колежите.

Първоначално студентите се настанявали в Кеймбридж, но през 13 век създават първите колежи – всеки със собствени сгради и земя и студентите били насърчени да се преместят във свое университетско жилище.

Също така самата институция е център на политически и религиозни спорове през вековете, като библиотеките се разпадат и книгите се продават или унищожават. От средата на 18 век обаче университетът играе много малка роля във всички политически конфликти.

През 1878 г. са създадени академични зали за жени, а през 1920 г. жените получават пълноправно членство наравно с мъжете.  

Самото училище е известно със своите уникални традиции, включващи специална академична роба за изпити, официална зала за събиране в колежите и много други.

В него също има доста отличителни и запомнящи се ученици, сред които и 58 носители на Нобелова награда, 27 британски министър-председатели, известните писатели като Луис Карол, Филип Ларкин, Викрам Сет, Майкъл Пейлин, Хю Грант и Кейт Бекинсейл и други.

Сега университетът получава над 19 000 кандидатури от потенциални студенти по целия свят всяка година. И благодарение на репутацията си той е водещ световен център за преподаване, учене и изследване.

Кой е по-добрият град?

Най-голямата разлика между двата града е, че Оксфорд е по-голям град, който има по-малък университет, докато при Кеймбридж е точно обратното. Това дава на двете учебни заведения много различна атмосфера. Всичко, което обединява двете места обаче, е самото вълнение, учене и възможност – нещо, което очарова всеки студент от Оксбридж.

Обаче трябва да сте наясно, че е скъпо да се живее в тези градове, но това не трябва да ви отчайва, защото колежите помагат на много от студентите с повечето разходи. 

Кеймбридж съветва студентите да си позволяват минимум 10,950 паунда годишно за разходи, а Оксфорд препоръчва между 12,168-18,655 паунда.

Също така и двата града са удобно разположени на около 60 мили (или на час път с влак) от Лондон. Пътуването с влак е може би е най-удобната и надеждна форма на транспорт извън градовете.

Пътуването из населените места е най-добре да се извършва с колело или пеша. 

Кеймбридж е по-компактен град и пътищата са по-широки и просторни; това означава, че колоезденето е по-приятно и ходенето навсякъде е много по-лесно. Оксфорд обаче има фантастична автобусна система, което улеснява стигането до различни точки.

Това е от съществено значение, тъй като местата за преподаване са разпределени в целия град. За някои курсове класовете може да са на едно място, но това може да е далеч от вашия колеж, а за други – класовете могат да бъдат в противоположните краища на града. 

И като цяло двата университета и в двата града, често наричани и още „Оксбридж“, са едни от най-престижните учебни заведения в света. Хубаво е да се знае, че те имат общо 193 Нобелови награди, взети заедно. И макар да имат подобна репутация като образователни институции от световна класа, те имат много прилики и разлики между тях.

Какви са приликите между университета в Кеймбридж и университета в Оксфорд?

1. Колегиалната система

Колегиалната система представлява по-големи учебни заведения, които се състоят от отделни колежи. Ако искате да влезнете в Оксфорд или Кеймбридж, вие кандидатствате в самия колеж, а не университета. Това е традиционна система, дължаща се на произхода на учебните заведения.

Колежите по принцип са независими, самоуправляващи се институции. В момента университетът в Оксфорд се състои от 45 колежа, докато Кеймбридж има 31 такива.

Това означава, че докато студентите принадлежат към тези училища, те също принадлежат към своите по-малки академични колежи. Студентът се възползва от тази система, тъй като има право да използва ресурси както от своите академични колежи, така и от по-големия университет като цяло. 

2. Академични постижения

Въпреки че това вероятно няма да бъде изненада, си заслужава да се подчертаят всички академичните постижения. И двата университета имат звездна репутация, обхващаща последните 800 години.

В допълнение към тези признания, и двете висши учебни заведения постоянно се класират сред 10-те най-добри институции в света със своите бакалавърски програми.

3. Официални зали

И в двете учебни заведения студентите често участват в официални вечери в залите на своите колежи. Официалната вечеря е събитие, което се провежда в трапезарията на колежа, където учениците често се налага да носят академично облекло.

Много от по-традиционните колежи в университетите имат обичайната висока маса на вечеря: дълга маса, леко издигната над нивото на пода, където седят гостите на колежа.

4. Методи на преподаване

Известни със своето строго преподаване, както студентите в Оксфорд, така и в Кеймбридж се възползват от индивидуалното внимание, което получават от своя преподавател, в сесии самостоятелно или две в едно. Този стил на преподаване се допълва от пълен клас или семинар и се дава възможност на студентите да обсъдят предмета с експерт, докато преподавателят оспорва техните предубеждения.

Единствената разлика тук е това, как всеки възприема този метод. В Кеймбридж студентите се отнасят към тези сесии като задължение, докато в Оксфорд ги възприемат като уроци.

5. Академични интервюта

“Говорете за електрическа крушка.” Това е един пример за въпрос за интервю, зададен по време на интервю за прием в Оксбридж. След първоначалния преглед на кандидатурите, кандидатите, които са включени в списъка, са поканени на поредица от интервюта и тестове от преподавателите на учебните заведения. Самите въпроси за интервютата имат доста голяма репутацията с трудността си, предназначени да предизвикат всеки човек. 

Има и много въпроси като „Мислиш ли, че си умен?“. Идеята на всичко това е да покаже, че няма нито един верен отговор, но има за цел да предизвика студента да отговори на своите предубеждения – което се счита за решаващо за успеха на кандидатите според системата на обучение.

Какви са разликите между университета в Кеймбридж и университета в Оксфорд?

1. Курсове

Хубаво е студентите да обмислят курса, който биха искали да учат във всяка институция. И Оксфорд, и Кеймбридж предлагат много традиционни предмети, включително история, математика, медицина, английска литература, класика, право и др. Обаче има и някои курсове, които са доста специфични. Например само университетът в Оксфорд ще предлага специалности като изкуство и дизайн, докато университетът в Кеймбридж специалност по архитектура например.

2. Облеклото 

И в двете учебни институции се спазват традициите на академичното облекло за своите студенти, които да се носят на събития като награждаване и други.

Оксфорд обаче има и допълнителната традиция да носи академичен роба, известна като subfusc, която да се слага по време на изпитите. Всеки студент трябва да носи специфичната роба, шапка и вратовръзка за тези събития. 

През 2015 г. студентите гласуват дали да запазят традициония субфуск и са избрали да продължат да го носят на официални поводи и изпити. 

3. Прием на жени

Историята на жените, приемани в университетите, също много се различава. И в двете учебни заведения само мъжете имали право да се записват като студенти през по-голямата част от историята си. Едва в края на 19 век се създават първите жилищни колежи и за жени: колеж Girtion в Cambridge (1869) и Somerville и Lady Margaret Hall в Оксфорд (1879).

И въпреки, че Кеймбридж е първото учебно заведение, което приветства жените, те не могат да станат пълноправни членове до 40-те години. В Оксфорд, от друга страна, жените са имали право да станат пълноправни членове през 1920 г. Днес все още има три колежа в Кеймбридж, които са само за жени, докато всички Оксфордски колежи са превърнати в съвместно обучение.

4. Оценки и тестване

И на двете места се предлагат много предизвикателни изпити, но процесът на оценяване се различава значително. В Оксфордския университет студентите се оценяват в края на първата и последната година на обучение, като крайният резултат обикновено се основава на изпитите, които те полагат в края на последната година.

В Кеймбридж обаче, студентите се оценяват в края на всяка година и крайният им резултат се определя от резултатите от изпитите им през няколко години от обучението.

5. Резултати от изпит на ниво A

По време на процеса на кандидатстване, Кеймбридж редовно моли студентите, които полагат изпити на ниво A, да докладват точните си резултати. Това се прави, за да се прави разлика между високи A-степени и степени по-близо до A / B-границата. А също така, Оксфордският университет иска точни резултати, но и доброволна работа при кандидатстване.

Такси за обучение в Оксбридж

БакалавърСледдипломна квалификация
КеймбриджОксфордКеймбриджОксфорд
Великобритания9 250 паунда9 250 паунда8 844 паунда –  80 000 паунда8 290 паунда – 63 000 паунда +
Международен22 227 паунда – 58 038  паунда28 370 паунда -35 380 паунда25 758 паунда – 80 000 паунда27 460 паунда-  63 000  паунда

Кеймбридж изпити (Cambridge Certificates)

Изпити\Сертификати:

  • KET (ниво A2) : Това оценява способността ви да се справяте и комуникирате в прости ситуации и съответства на нивото A2 на CEFR. 
  • PET ( ниво B1 ) : Тук трябва да можете да се изразявате в контекста на обучение, работа или пътуване. То съответства на междинно ниво, което е B1 в CEFR. 
  • FCE ( ниво B2 ) : Трябва да владеете английски сравнително добре в работния и / или образователен контекст. Това е еквивалентно на нивото B2 на CEFR. 
  • CAE (C1 Advanced) : Това измерва ефективно представяне в професионални и изследователски сфери. То съответства на нивото C1 на CEFR.
  • CPE (C2 Proficiency): Това съответства на нивото C2 на CEFR и удостоверява, че имате отлично ниво на английски език.

Асоциация на Cambridge училищата в България

Асоциацията е създадена през 2005 г. от издателство КЛЕТ България ООД, и е представител на Cambridge University Press, като доброволно обединение на училища, стремящи се към по-високо ниво на преподаване на чужд език.

 Днес в Асоциацията членуват 105 училища от цялата страната и интересът към нея непрекъснато нараства.

Разгледай и другите ни статии

Call Now Button