Университети и образование във Франция

Не само получавате образование от световна класа във Франция – таксите за обучение в държавните университети са сравнително скромни. Гражданите и постоянните жители на страните от ЕИП и Швейцария могат да учат без таксуване (с изключение на такса за незрялост около 200 евро годишно), докато студентите извън Европа ще трябва да плащат около 3000 до 4000 евро годишно в държавните заведения за висше образование, като частните институции обикновено взимат повече – до 20 000 евро годишно.

10 любопитни факта за Франция - БратБг

Добрата новина е, че правителството във Франция ще утрои размера на стипендиите, достъпни за чуждестранни студенти, като много от тях ще бъдат предоставени чрез инструмента за търсене на Campus Bourses.

Трябва да се отбележи, че университетите във Франция са склонни да налагат допълнителни административни такси, за които е известно, че значително повишават цената. Въпреки това крайната цифра все още е много по-ниска, отколкото бихте платили за образование в други страни.

Ще плащате повече, за висше образование във високоселективните grandes écoles и grands établissements във Франция (в превод – велики училища и заведения), които определят свои такси. Някои от тях работят само на следдипломно ниво, а други изискват учениците да завършат две години подготвително училище (което е почти толкова избирателно, колкото самата велика школа) или да преминат през две или повече години на бакалавърски курс. Училищата от топ мениджмънта могат да вземат до 30 000 евро годишно за образование, което се равнява на 33 700 щатски долара.

Студентски живот във Франция

Стандартът на живот във Франция е забележително висок и едно е сигурно: Ученето там ще бъде страхотно, променящо живота преживяване за вас.

Франция обслужва всеки вкус – и това не означава само любители на виното и сиренето. Независимо дали предпочитате оживената градска среда, тихите планини или спокойната атмосфера на брега на Средиземно море, вие ще намерите подходяща дестинация за себе си.

Rejseguide til idylliske Montpellier i Frankrig | Magasinetliv.dk

Париж предлага уникална столична атмосфера в очарователна обстановка. Марсилия и Монпелие са непосредствено до брега на Средиземно море и предлагат летни плажове. Рен или Нант са близо до по-грубите брегове на Атлантическия океан. А от Гренобъл или Лион Алпите са на една ръка разстояние.

Езикът

Дори когато следвате висше образование на английски, не бива да пропускате възможността да усвоите френски. Не само защото ще научите красив език, който ви позволява да говорите с около 270 милиона души в почти 30 държави, но и защото ще ви трябва малко от него във вашето ежедневие.

Въпреки че много местни жители във Франция говорят английски свободно, те просто предпочитат родния си език и ще оценят, когато чужденците положат усилия. Дори ако тези усилия са ограничени до нещо като „je ne comprends pas“ – „Не разбирам“.

За да си намерите работа също така, почти неизбежно ще трябва да владеете свободно или поне средно ниво на френски език. Освен това, в сравнение с други страни в Европа, за международните студенти е сравнително лесно да започнат кариерата си във Франция след дипломирането си.

Пристигане 

Ако ще следвате висше образование в Париж, не се страхувай: има директни полети до града практически от всяка точка на света. Летище Париж Шарл де Гол (CDG) е най-натовареното летище в континентална Европа, а второто по големина местно летище е Париж Орли. От там се предлагат много вътрешни полетни или влакови връзки, така че лесно можете да стигнете до всяко кътче на страната.

Международно летище Париж Шарл де Гол - bulgaria-air.eu

Ако планирате да изследвате Европа, докато следвате висше образование във Франция, ще бъдете приятно изненадани. Страната е удобно разположена за кратки пътувания; граничи с Белгия, Люксембург, Германия, Швейцария, Италия и Испания, а Обединеното кралство е само на един хвърлей отвъд Ламанша.

Заявления и студентски визи 

Процесът по кандидатстване и изискванията за виза за образование във Франция ще зависят от това дали идвате от държава в ЕС или от другаде по света. В този случай студентите от Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн се третират по същия начин като студентите от ЕС.

Кандидати от ЕС:

Ако искате да започнете през първата година на програмата и притежавате френски бакалавър, трябва да използвате онлайн системата за кандидатстване, използвана от френски студенти (APB – прием след бакалавър). Ако искате да влезете в системата малко по-нататък, можете да кандидатствате директно в институцията за висше образование, в която искате да учите.

Ако имате различна квалификация за средно образование, трябва да се свържете с институциите, в които искате да кандидатствате. Те могат да поискат да кандидатствате директно при тях, а не чрез централизираната система. Grandes écoles и grands établissements имат свои собствени процедури за кандидатстване, така че е препоръчително да се свържете директно, за да разберете какво е необходимо.

Можете да кандидатствате за подготвителни класове и за някои заведения чрез APB, ако искате да влезете през първата година. Няма да ви е необходима виза. Ако курсът ви е на френски, както е вероятно, ще трябва да докажете, че владеете достатъчно добре езика.

Можете да направите това, като вземете изпит като TCF DAP (Test de Connaissance du Français, Demande d’Admission Préalable), DALF (diplôme approfondi de langue française) или CEFR (Обща европейска езикова рамка). По същия начин ще трябва да докажете, че можете да говорите английски, ако това е езикът, на който ще се води вашето висше образование. Препоръчително е да се консултирате с университета, за да видите кои резултати от езикови тестове са приети или предпочитани.

Кандидати извън ЕС:

Процедурата по кандидатстване в институция за висше образование ще варира в зависимост от това дали сте от една от 31-те държави, в които CampusFrance провежда процедурата CEF. Ако сте от една от тези държави (изброени на уебсайта CampusFrance), тогава сте длъжни да използвате системата за онлайн кандидатстване CEF.

Това ви води през целия процес на кандидатстване, включително получаване на виза, как да кандидатствате и от кои документи имате нужда. Можете да създадете свой личен профил в системата на CEF чрез уебсайта CampusFrance. Ако не сте от някоя от тези държави, ще трябва да подадете предварителна заявка в местното посолство на Франция, преди да кандидатствате в един или повече университети.

Начинът, по който кандидатствате, ще зависи от предишната ви квалификация и къде кандидатствате. Свържете се с учреждението (ята), в което мислите да присъствате, за да получите насоки относно правилната процедура, която да следвате. След като бъдете приети от френска институция, ще трябва да кандидатствате за виза, която включва и разрешение за пребиваване, наречено VLS-TS .

Това важи за една година. За да получите тази виза, ще трябва да представите попълнен формуляр за кандидатстване, паспортни снимки, паспорт, доказателство за предишната си квалификация, полицейско свидетелство, удостоверяващо липсата на сериозно съдебно минало, доказателство, че можете да говорите езика на подходящо ниво и доказателство, че разполагате с достатъчно финансови възможности.

Разбира се, ще трябва да докажете, че сте приети да следвате висше образование в университета. Когато пристигнете във Франция, ще трябва да се свържете с службата за имиграция и интеграция (OFFI), която може да поиска от вас предприемете медицински преглед.

Най-добрите университети във Франция

Paris Sciences et Lettres – PSL 

Той се състои от 25 висши учебни заведения и изследователски центрове в района на Париж. Създаден е през април 2010 г. от пет видни френски институции: École Normale Supérieure, Collège de France, Парижката обсерватория, Chimie ParisTech и ESPCI ParisTech.

Институциите под шапката на университета са смесица от по-стари институции, създадени по време на Просвещението и нови институции.

Основната цел е да се утвърди като една от най-добрите изследователски институции в света. Институцията е развила връзки и с други високопоставени учебни центрове по света, включително Университета в Кеймбридж, UCL, Пекинския университет и Националния тайвански университет.

Общо 28 Нобелови награди за физика, химия, литература, физиология и медицина и икономика са присъдени на изследователи дошли от това място.

Paris Sciences & Lettres university debuts in world rankings | Editorial |  Relocate magazine

École Polytechnique

Той се фокусира специално върху науката и технологиите. Мотото на училището е „За родината, науката и славата“.

Има около 3000 студенти в университета, който се намира в предградието на Palaiseau, малко над 10 мили от центъра на Париж.

Въпреки малкия прием, около 30 на сто от студентите са международни, а чуждестранните студенти могат да се включат в подготвителни програми.

École Polytechnique предлага интердисциплинарен подход, предоставящ учебна програма, която съчетава бакалавърско образование с дипломни изследвания в редица дисциплини.

В допълнение към шест научни и инженерни дисциплини, студентите също трябва да вземат хуманитарен предмет и спорт.

Бакалавърският прием изисква две години подготовка по време на гимназията преди седмица писмени изпити и устен изпит.

Гражданите на Франция са задължени да отслужат осем месеца военна служба през първата си година, тъй като университетът се управлява официално от Министерството на отбраната.

Ecole Polytechnique - Study in France

Университетът Сорбона

Това е публичен университет и се намира в Париж. Също така е официално създаден през 2018 г. след сливането на Париж-Сорбона и Университета Пиер и Мария Кюри. Тази институция за висше образование обаче може да проследи своята история от 13-ти век и Парижкия университет, който е имал Колеж дьо Сорбона, основан през 1257 г. от Робърт дьо Сорбон.

Университетът има редица престижни научни колекции. В него се намират осем забележителни научни колекции, включително експозиция от 1500 минерала, колекция от близо 50 фотографски плочи, създадена от Габриел Липман в своите изследвания по фотография и библиотеката Шарко, в която се помещава колекция от личната библиотека на невролога Жан-Мартин Шарко.

Той се състои от три факултета: изкуства и хуманитарни науки, наука и инженерство и медицина. През 2008 г. в Обединените арабски емирства е създаден Университетът Париж-Сорбона Абу Даби, който преподава редица квалификации по френски език.

Университет "Сорбоната" – Париж, Франция :: Туристически обекти | Бохемия

Разгледай и другите ни статии

Източници: Best universities in France

Destination Guides Study in France

Call Now Button