Университети и Образование в Италия

Да изброиш хубавите страни на Италия може да е най-сложната задача, с която някой да се захване. Откъде изобщо може да се започне? Да се споменат ли куп известни италианци като Леонардо да Винчи, Борджия, Версаче и Вивалди? Или просто да споменем областите, които направиха цяла революция откъм архитектура, музика, инженерство и мода?

Бихме могли просто да се съсредоточим върху блестящите пейзажи и обектите на ЮНЕСКО за световно наследство или колко страхотни са италианците с техните макарони, вина и история.

Ако трябва да обобщим, то най-просто казано – Италия е страхотна!

Първата причина е, че италианските университети са на достъпни цени

В сравнение със западните си колеги, държавните институции за висше образование в Италия са изключително достъпни. Ако идвате от държава от ЕС или ЕИП, няма да плащате повече от 4000 евро годишно и лесно можете да намерите много евтини образователни програми.

Гражданите извън ЕС и ЕИП се радват на еднакви цени за висше образование в някои случаи, но в други плащат повече – затова винаги трябва да проверявате какво образование се предлага за студенти от вашата страна.

Втората причина е впечатляващият опит във висшето образование, което притежават в Италия

Университетът в Болоня е най-старият в Европа. Той е създаден през 1088 г. Това означава, че е на почти 1000 години и все още е здрав и функциониращ!

Болоня е и името на процеса, използван от Европейското пространство за висше образование, за създаване на по-последователна, единна и привлекателна образователна система.

Много европейски държави следват тази система. Ако следвате в един университет, който го прилага, вашата диплома за висше образование ще бъде призната във всяка друга държава, която е част от програмата.

Като цяло бихме казали, че Италия знае едно две неща за висшето образование и има дълъг и богат опит в тази област.

Третата причина е, че това е страна, която се намира в челните редици на модата и архитектурата

Едно посещение в Италия е достатъчно, за да се убедите защо това е така. Дори Милано е изтъкнат като една от 4-те модни столици в света.

Що се отнася до архитектурата, преминаването през очарователните италиански градове ще ви разкрие красотата и уникалния стил на сградите, които изглежда са загубени в процеса на развитие на модерната архитектура.

Четвъртата причина е, че ще се насладите на средиземноморския климат

Топлото слънце, морският бриз, вкусните плодове и зеленчуци – всичко това са съществени елементи на средиземноморския начин на живот, който е високо ценен заради своите ползи за здравето.

Сардиния например е една от малкото „Сини зони“ в света, където хората често достигат над 90-годишна възраст.

Петата причина е възможността да посетите невероятни исторически забележителности

Когато не сте в университета, отделете време да посетите някои от най-старите и впечатляващи исторически забележителности в Европа. От Колизеума до Пантеона, от Долината на храмовете до Остия Антика – всички тези места все още носят своята аура от предишна слава, аура, която все още може да се усети и изследва в наши дни.

А сега малко повече за това какво е да учиш в Италия?

Всеки, който идва да следва висше образование в Италия, казва същото за университетите там: преподавателите и колегите са дружелюбни и добронамерени, културният пейзаж е много разнообразен и архитектурата на университетите е изящна.

Може обаче да ви помогне, ако понаучите малко италиански, преди да дойдете тук: въпреки че са топли и любезни, може да е трудно да говорите с тях, защото не всички владеят английски.

Освен това, въпреки че таксите за образование са доста ниски, трябва да разгледате стипендиите в Италия: има много шансове да откриете такава, която отговаря на вас и възможностите ви за обучение.

Какво можете да учите в Италия?

Като се има предвид колко пионери е произвела страната, не е чудно, че списъкът с „най-търсените“ полета е толкова обширен и изчерпателен. И все пак, най-популярните възможности за образование там са:

 • икономика
 • областни и културни изследвания в Италия
 • архитектура
 • международни отношения
 • моден дизайн
 • бизнес администрация

Основни градове където можете да учите

Най-големите институции за висше образование в Италия обикновено се намират в по-големите градове. Ако не сте сигурни кои са те или просто търсите подробности за разходите за живот и географията, винаги можете да проверите тези градове:

 • Милано
 • Рим
 • Болцано
 • Болоня
 • Флоренция

А сега, нека ви дадем малко практическа информация, която ще ви бъде от полза

Процесът на кандидатстване в Италия може да бъде сложен, но ние сме тук, за да помогнем и дадем насоки.

На първо място, трябва да се свържете с университета, от който се интересувате, и да проверите дали вашите квалификации отговарят на условията. Това се представя от предварителна оценка, след която университетът ще ви даде обратна връзка и ще ви каже дали отговаряте на всички стандарти.

След това, ще трябва да подадете заявка за предварително кандидатстване в посолството на Италия или консулство и да им позволите да управляват молбата ви след това.

До края на август студентите ще сложат списък с допуснати кандидати на страницата на посолството или консулството.

Някои от документите, които ще трябва да предоставите с молбата си, са:

 • Вашата лична карта
 • Снимка от паспортен тип
 • Вашите академични преписи
 • Вашата университетска форма за кандидатстване
 • Подробна програма за образование или описание на курса, която трябва да съдържа броя часове на курсовете или учебните дейности, които сте завършили, според вашата академична програма
 • Вашето CV
 • Препоръчително писмо
 • Мотивационно писмо
 • Сертификат за владеене на език (английски или италиански)
 • Вашето портфолио, ако кандидатствате за програми за архитектура, градоустройство или дизайн
 • Официални резултати от SAT или ACT
А сега, нека ви запознаем по-подробно с най-добрите заведения за висше образование в Италия

На първо място е Университетът в Болоня

Смята се, че е основан през 1088 г., и е най-старият в света.

Той е високоценен и има кампуси в Болоня, Чезена, Форли, Равена и Римини в Италия и международен кампус в Буенос Айрес, Аржентина.

Болоня има разнообразен нощен живот и много музика на живо, която варира от опера до модерни диджеи и групи.

Той е отговорен и за Болонския процес, поредица от споразумения между европейските страни, с цел осигуряване на сътрудничество и съпоставимост между системите за висше образование в Европа.

Дългият списък на възпитаниците му включва архиепископ на Кентърбъри Томас Бекет, редица папи, носител на Нобелова награда, изобретател и инженер Гулиелмо Маркони и Енцо Ферари и Джорджо Армани, които са основатели на техните едноименни марки.

На второ място е Училището за напреднали изследвания Sant’Anna – Пиза

Това е държавна институция за висше образование, специализирана в приложните науки.

Той има строг входен изпит и ако студентите могат да постигнат най-високи оценки и да демонстрират владеене на два езика, те могат да получат висшето си образование безплатно. В резултат на това популацията на студентите е много малка и по-малко от 1000 студенти посещават сградата.

Там се предлагат степени по бизнес науки, икономически науки, правни науки, политически науки, селскостопански науки, медицински науки, индустриално инженерство и информационно инженерство.

На трето място е Scuola Normale Superiore di Pisa

Заедно с този в Пиза и Училището за напреднали изследвания Sant’Anna, е част от системата на Пиза Университетите.

Той е основан през 1810 г. като клон на Екол нормал в Париж.

Там се предлагат програми както в хуманитарните, така и в научните среди.

На четвърто място е Римският университет на Сапиенца

Той е основан през 1303 г. от папа Бонифаций VIII, което го прави най-старият в Рим.

Това е и най-големият в Европа, който поддържа около 115 000 студенти, включително близо 9 000 чуждестранни студенти и почти 4000 академичен персонал. Той предлага 280 програми и 200 специализирани курса в 63 отдела, като 50 библиотеки са на разположение на студентите, като това е най-големият брой от всички в държавата. Също така има и 18 музея.

Чрез програмата за обмен Еразъм Сапиенца си партнира с най-малко 400 други университета и поддържа силно международно присъствие.

На пето място идва Университет в Падуа

Той е основан през 1222г. като юридическо училище. Това е втората най-стара институция за висше образование в Италия и петият най-стар университет в света.

Състои се от 32 катедри и осем училища. Той също така разполага с болница, музей и 14 зали за пребиваване.

Част е от мрежа от исторически изследователски университети, известни като групата Коимбра, която включва още Тринити Колидж Дъблин, Хайделбергския университет, KU Льовен и Университета в Саламанка.

Разгледай и другите ни статии

Източници: 

Best universities in Italy

Study in Italy

Call Now Button